Uvođenje uniformi u škole: Socijalne razlike se ne brišu, a troškovi su veliki

Inicijativa uvođenja uniformi u škole više puta je pominjana, od strane nadležnih, ali i građana.
Poslednja je o ovoj temi pričala ministarka za brigu o porodici i demografiji Milica Đurđević. Međutim, ona nije objasnila kako bi to u praksi izgledalo.
 
Finansijski aspekt, saglasnost roditelja, organizacija svake škole ponaosob - samo su neki od razloga zašto đaci u Srbiji ne pohađaju nastavu u uniformama, piše Blic.
Darko Eger, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Beograda, kaže za Blic da je sa ovim već pokušano, a da procedura nije prošla jer je podrazumevala i dozvolu Saveta roditelja.
 
"Trebalo bi ponovo proveriti volju društva, možda otvoriti i neku formu javne rasprave. Treba razumeti i to da nisu sve škole iste u formalno-pravnom smislu. Puno zavisi od broja đaka, teritorije, ali i organizacije i volje", objašnjava Eger.
 
U prilog tome govori i primer OŠ "Prota Stevan Popović" iz Čumića, gde je ideja za nošenje uniformi došla od samih đaka, te i zaživela od 2023. godine. Ova škola uspela je da pronađe i sponzore koji su donirali sredstva, pa je cena uniforme bila oko 900 dinara.
Sagovornici Blica smatraju da se uvođenjem uniformi, ipak neće izbrisati isticanje socijalnih razlika.
 
"Deca danas imaju softverske programe na telefonima koji skeniranjem bar-koda sa proizvoda mogu da provere da li je original ili ne", navodi Eger.
 
Školska psihološkinja Dragana Ćupurdija kaže za Blic da uniforme imaju smisla u pogledu identifikacije sa školom, ali ne i brisanja socijalnih razlika.
 
"Da li će detetu to biti važno, pre svega zavisi od kućnog vaspitanja, ali i sredine. Kada govorimo o nekoj identifikaicji deteta sa školom i osećaju pripadnosti, to definitivno postoji, ali ne znači da će se deca više družiti samo zato što imaju istu uniformu", navodi sagovornica Blica.
 
Kako ona dodaje, razlog zašto ova inicijativa i ranije nije zaživela je, pre svega, finansijskog karkatera.

"Postavlja se pitanje ko će te unifrome platiti. Još ukoliko imamo zimsku i letnju, te uzmemo u obzir da deca rastu, ali i činjenicu da se te uniforme moraju nekada i prati pa valja imati rezervnu. Ispostavlja se da većina roditelja ne bi bila spremna na takav trošak", zaključuje psihološkinja.

  • Nemanja

    29.05.2024 14:55
    Ideja
    Ideja o školskim uniformama je u suštini dobra - malko bi se iznivelisale materijalne razlike (ostaju ranci, telefoni, patike...), doprinelo bi se identifikaciji dece i smanjilo seksualizaciju dečjeg tela. E, sad, naravno da nisam za uniforme kakve se nose u Britaniji ili Japanu, kod nas takva tradicija ne postoji i bilo bi glupo uvoditi je nasilno. Moderna uniforma bi trebalo da budu kargo pantalone, trenerice, koledž i spitfajer jakne, majice i duksevi, sve u bojama i sa amblemom škole. Praktično, udobno i što je najbitnije, nešto što bi deca htela da nose. Cela priča bi mogla da bude odlična za domaću tekstilnu industriju da proizvodi, da se deca uključe u dizajn i kombinovanje boja, da se organizuju razmene preraslih delova odeće - što sve zvuči predobro da bi bilo sprovedeno kod nas, na žalost :(
  • Dzabe

    29.05.2024 09:16
    Uniforme
    Kad deca nemaju ono sto smo nekad zvali domaće vaspitanje.Za to su krivi roditelji koji dopuštaju da im decu vaspita internet i mediji.A kako ce drugačije kad su i oni tako vaspitani.Može se "uvoditi"što god hoćete,leka nema što bi rekao Lala.
  • mns

    29.05.2024 08:03
    napokon
    ja sam jednostavno ZA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.