Od petka nova pravila u saobraćaju

Vozači u Srbiji će od 4. maja morati da poštuju nove propise u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana.

Vozači u Srbiji će od 4. maja 2012. godine morati da poštuju nove propise u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana.

Koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja, Milan Božović, rekao je da prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme biti naknadno zatamnjeno, jer će u suprotnom vozilo biti tehnički neispravno. Kako je naveo, to se odnosi i na bočna stakla koja naknadno mogu biti zatamnjena do 30 odsto, dok ostala stakla nemaju limit.

"To znači da vozači koji su sami zatamnjivali stakla moraju od petka da se pridržavaju pravilnika, a jedno od mesta gde mogu da provere stepen zatamnjenosti stakala je Auto-moto savez Srbije, odnosno Centar za motorna vozila", kazao je Božović. "Na dečijem sedištu mora da bude žig, a na tržištu ne smeju da se nađu ona koja nisu homologovana", dodao je.

"U oba slučaja, ako imamo veću zatamnjenost stakala od propisane i ako dečja sedišta nisu postavljanja po uputstvima vozila se smatraju tehnički neispravnim", precizirao je Božović. On je rekao i da prema novom pravilniku vozila koja imaju volan na desnoj strani moraju da budu registrovana do 30. juna, a ako to ne učine, vlasnici će, ako žele da registruju automobil, morati da menjaju poziciju volana.

Novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putu stupiće na snagu u petak 4. maja.

  • Natalija

    06.05.2012 07:32
    Zig
    Radi se o ovom zigu-nalepnici i to vazi u vecini EU zemalja vec odavno.
    http://www.incarsafetycentre.co.uk/images/technical-european-regulations_clip_image001.jpg
    Ako ste kupili sediste u zadnjih par godina, verovatno ga imate. Mi smo uvek koristili sedista za su nasu decu, ali na zalost sva su starija i nemaju ovaj zig :( Ne znam sta cemo. Najmladja ima skoro godinu dana i sada se bojim da je vozim u kolima.
  • stribor015

    03.05.2012 20:24
    Pa pitam javno onog pandura sa naocarima sto se uvek trpa na tv da li on ima decu? Putujuci na more moje dete prespava 80% puta. A posto naravno ne moze da spava u sedistu vec u horizontali ja ne bi smeo da vozim. Tako da ako bi na more u Montenegro krenuo 10 avgusta mogu da racunam da cu tamo stici za oko 7 dana i jos toliko mi treba da se vratim. Prelepo zamisljeno! Jebem te zemljo u kojoj zivim!
  • srki

    03.05.2012 16:59
    euuuuuuuuuuuuuuu
    euuuuuuuuuuu,napred srbijo,pa cemo mi posle i njima ispravljamo i prepravljamo zakon,,jos da ih kaznimo,,,lele koje pare ce da zgrnemo kad nam ceo svet placa kazne jer su neispravni,,,,hahaha a mi bate talenti sve jedan do drugog...zato ja ni dolazim kuci vec godinama jer neznam na koji zakon i koje novo pravilo cu da naletim....volim vas sve i sve vas pozdravljam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.