Počinju da rade profesionalni sudski izvršitelji

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je danas da će naredne sedmice početi sa radom prvi profesionalni izvršitelji, a da će u onim mestima u kojima još nisu imenovani, izvršenje postupaka do njihovog imenovanja biti u nadležnosti sudova.

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je danas da će naredne sedmice početi sa radom prvi profesionalni izvršitelji, a da će u onim mestima u kojima još nisu imenovani, izvršenje postupaka do njihovog imenovanja biti u nadležnosti sudova.

"U ovom trenutku nema dovoljno imenovanih izvršitelja za popunjevanja svih izvršiteljskih mesta određenih u Srbiji, kojih ima više od 330. U nekim mestima nema ni jednog imenovanog izvršitelja, pa će za sada poslove sprovođenja izvršenja kod isključive nadležnosti za izvršenje komunalnih potraživanja i dalje obavljati sud", rekla je Malović.

U Srbiji će se izvršenja ubuduće sprovoditi sudski ili profesionalni izvršitelji, u zavisnosti od toga za koga se poverilac odluči, s tim da će sudski izvršitelji sprovoditi odluke iz porodičnih i radnih sporova koji se odnose na vraćanje zaposlenih na rad, a profesionalni izvršitelji one koji se odnose na potraživanja na osnovu komunalnih i sličnih usluga, kao što su računi za mobilnu telefoniju ili parkiranje vozila. Podsećajući da je ta profesija uvedena zakonom o izvršenju i obezbeđenju, Malović je rekla da su argumenti za uvođenje te profesije bili njihovo postojanje u više od 70 zemalja sveta, dugo trajanje građanskih postupaka u Srbiji, neizvesnost trajanja izvršnih postupaka, problemi u kapacitetu i kvalitetu sudskih izvršitelja, njihovoj preopterećenosti.

Po njenim rečima, jedan od razloga su i predstavke građana Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kao i odluke tog suda na štetu Srbije zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, odnosno prava na pravično suđenje. Država će, kako je rekla, obezbediti sve neophodne uslove za efikasan rad profesionalnih izvršitelja, ali će istovremeno obavljati strogu kontrolu njihovog rada i tokova novca. "Nikako ne želimo da izvršitelji budu uterivači dugova, kako ih neupućeni nazivaju, već savesni i odgovorni profesionalci, koji rade u ime države, u interesu građana i poslovne zajednice", istakla je Malović.

  • Jorgovan

    15.05.2012 11:25
    A gde je mamin pametni sinčić?
    Vidimo gospodju Natu, a ne vidimo i pametnog sinčića za koga mama tvrdi da treba da bude u pravosudju jer je pametan, pa imamo mi i stotinu druge dece pametne samo što nemaju mamu Natu da im to i verifikuje i nadje radno mesto!
  • Htdp

    15.05.2012 11:22
    Seka sa kikicama!
    Treba doneti takav zakon koji bi sve funkcionere pre nego što stupe na funkciju podvrgavao psiho-testu. Čovek da ne poveruje ko nam sve vodi ovu državu, ko je sve na odgovornim funkcijama, i baš me zanima gde su ta silna deca stekla praksu, odnosno na čemu su se dokazala?
  • Novosadjanin

    14.05.2012 13:05
    Kipi od iskustva!
    Puna je iskustva i pameti kao i naš Jeremić koji je najmladji a i najpametniji, tako kaže psiholog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija