Kazna od pet miliona evra zbog nekorišćenja kredita

Železnica Srbije platila je pet miliona evra penala zbog kašnjenja u korišćenju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavio je generalni direktor tog državnog preduzeća Dragoljub Simonović.
Železnica Srbije platila je pet miliona evra penala zbog kašnjenja u korišćenju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavio je generalni direktor tog državnog preduzeća Dragoljub Simonović.

On je rekao da je to vrednost dva elektromotorna voza ili mosta na Tamišu.

"Niko da odgovara za to, niko da kaže ko je kriv. Iako je nova garnitura direktora pokrenula nabavke iz tih kredita, platićemo sigurno još milion evra štete, jer neko dve godine drži u fioci nešto što je samo trebalo da potpiše", kazao je Simonović.

On je ocenio da je problem Železnice Srbije sistem u kojem su neki ljudi po 40 godina direktori, a nema ko da ih nasledi, jer su "ugušili" mlade kadrove. "Ući ću u bitku da mladi kadrovi vode Železnicu", istakao je Simonović.

Direktor Železnice Srbije kazao je i da će uvesti nenajavljene kontrole rada. "Trenerka i kapče, pa da vidimo šta nam kondukteri rade. Problem neće imati radnici, već neradnici", rekao je Simonović.

Prema njegovim rečima, prosečna brzina na prugama u Srbiji je 42 kilometra na sat, brzine na 64 odsto pruga za trećinu su manje od projektovanih, a na samo tri odsto pruga veća je od 100 kilometara na sat.

"U poslednjih godinu dana lagane vožnje, odnosno kretanje brzinama do 10 kilometar na sat, uvedeno je na 400 kilometar pruga. Da bi se ukinule laganije vožnje potrebno je 350 miliona evra i najmanje pet godina", kazao je Simonović.

On je kazao i da je Železnica Srbije dobila 14,5 milijardi dinara subvencija iz državnog budžeta u 2013. godini da "preživi".

  • Novosadjanin

    29.01.2013 19:49
    I ko je kriv?
    Koliko je za tih 5 miliona evra moglo da se kupi tih, famoznih, mobilnih rentgen aparata, inkubatora za bebe, skenera, vakcina...? Koliko je kilometara autoputa moglo da se napravi za pare koje su date za sanaciju Crvene Zvezde (ej, Crvene Zvezde?!?), Hemofarma, željezare, železnica, ...?
    E, majku li vam lopovsku!
  • 29.01.2013 19:20
    Nisu platili gradjani Srbije, nego zdrave firme. Fiat, Telekom, Lafarge i slicne pokrivaju gubitke Zeleznica, zelezare i slicnih gubitasa. Ako niste znali, sada znate. Zato bi na neke firme trebalo staviti katanac koliko god to bolno bilo. Primera radi Zelezara kod nas proizvodi celik istog kvalileta kao kompanije iz Kine, a razlika je to sto je nas 7x skuplji zbog mnogo razloga, recimo nemamo sirovine ovde.
    Zeleznice su svakako potrebne iz x razloga, samo mora mnogo da se radi i da se ne krade vise. Nadam se da ovaj covek stvarno ima ambicije da uradi nesto i da ga ti isti neradnici nece smeniti, jer im remeti camotinju.
    Da se u poslednjih 30 godina svake godine po malo ulagalo i odrzavalo, ne bi bila ovakva slika i ne bi bili sigurno gubitas. Zamislite kucu i stan u koji nije ulagano 30 godina, ni kreceno, nista.. ne ide to tako.. No, videcemo sta ce biti. Hvala na citanju.
  • Slusalac

    29.01.2013 16:56
    Kes kolica gomilica.
    Neka smo platili . I treba da platimo,jer smo krivi sto se ne zaduzujemo dovoljno brzo koliko se to od nas ocekuje.
    Bolje da nam uzmu tih tricavih 5 miliona nego da nas bombarduju kao sto su sve one koji se ne zaduzuju kod "porodice". Oni jadni ne gase stampariju evrica. Stampaju i dan i noc a mi necemo da se dovoljno brzo i u odgovarajucim kolicinama zaduzimo.
    Sto dalje od MMf i Svetske banke, jer jadni su oni kojima oni pomazu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija