Bez licence ostaje 1.500 lekara

Broj bodova koje lekari moraju da sakupe da bi obnovili licencu smanjen je sa 24 na 20 bodova, ali i po boljim uslovima oko 1.500 lekara bi moglo da izgubi dozvolu.
Broj bodova koje lekari moraju da sakupe da bi obnovili licencu smanjen je sa 24 na 20 bodova, ali i po boljim uslovima oko 1.500 lekara bi moglo da izgubi dozvolu.

Lekari će prvi put, nakon sedam godina, 1. januara 2016. godine morati da obnove licencu za rad. S obzirom na to da 15 odsto lekara već sada po preliminarnim podacima ne ispunjava uslov da obnovi licencu, Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu za izmenu Pravilnika o donošenju i oduzimanju licenca, koji bi uskoro trebalo da počne da se primenjuje.

"Broj obaveznih bodova, koje lekari odlaskom na seminare i radionice sakupljaju, sa sadašnjih 24 smanjen je na 20 za godinu dana. Takođe, neće biti obavezno da u svakoj godini imaju tih 20 bodova, već je neophodno sakupiti minimum 10 bodova. Ostatak, koji nedostaje, moći će u nekom trenutku da nadoknade", kaže za "Blic" dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije.

Lekare za koje se ustanovi da na kraju jedne godine nemaju tih obaveznih 10 bodova, moraće da polažu licencni ispit. Dobra vest za nesavesne lekare je da će posle prinudne pauze od godinu dan moći ponovo da polažu ispit i tako obnove licencu. Prema procenama Lekarske komore, oko pet odsto ili 1.500 lekara neće uspeti da obnovi licencu i pored smanjenih kriterijuma.

  • Analiticar

    23.07.2015 09:50
    Analiza
    Ove godine sam bio na kongresu, platio sam kotizaciju 730 eura sa putom i boravkom kostalo me je 2 mesecne plate. Platio sam to sopstvenim sredstvima.Tamo sam bio sa kolegama koji objavljuju radove u istim casopisima kao i ja, ali njihove plate su u rasponu od 4000 eura do 8000 eura mesecno.Hvala ti Aleksandre Vucicu.
  • R.R.

    23.07.2015 09:15
    ispinjavanje uslova za licencu
    1. Lekarskoj komori nije bitno područje edukacije lekara, odnosno da li je internista bio na edukaciji ORL struke - jer broji samo bodove dobijene na bilo kakvom predavanju bez obzira u kom smislu se lekar edukovao.
    2. Ustanove u kojima su lekari zaposleni nisu u stanju da plaćaju edukaciju niti da organizuju posao dok su lekari na edukaciji, niti su zainteresovane da im lekari budu edukovani.
    3. Jako mali procenat lekara je ispunjavao kriterijume koji su važili do sada, i radili su bez obnovljene licence.
    4. Mediji bi trebalo da se ozbiljnije pozabave Lekarskom komorom, edukacijom lekara, ustanovama i njihovim odnosom prema edukciji svojih zaposlenih kao i uslovima za dobijanje licence i njeno obnavljanje.
  • Novosađanka-ćata

    23.07.2015 08:55
    @Mila
    Gospođo Mila, apsolutno ste u pravu za te nazovi edukacije, s tim da lekari uglavnom moraju da idu po svom trošku, kako je već to pre par meseci neko izneo na ovim stranicama. Hoće da rasteraju i ovo malo lekara koje imamo? A s druge strane se kuka da će Srbija za 10 godina ostati bez lekara specijalista. Žalosno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija