Pravi crni hleb niko više ne mesi
Prodaju se kao zdraviji, a u osnovi često sadrže upravo belo brašno tip 500. Osim što ovo predstavlja svojevrsnu obmanu kupaca, u slučajevima kada su potrošači, na primer, dijabetičari, korišćenje ovakve namirnice može da stvori i zdravstvene probleme.
Brašno tip 1100, sastojak za pravi crni hleb, nastaje mlevenjem celog zrna pšenice i njega mogu da proizvedu svi mlinovi u Srbiji. Ali, među pekarima tražnje za ovim brašnom nema, kažu mlinari, iako je njegova proizvodnja najjednostavnija. I ovakvo brašno bi bilo najjeftinije.
"Gotovo svi mlinovi u Republici Srbiji imaju tehnološke linije i mogućnost za proizvodnju brašna T-1100", rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.
Prema podacima poljoprivredne inspekcije, danas se ovaj tip brašna malo proizvodi jer ne postoji tražnja za njim, osim u retkim slučajevima kada se to smatra ‘specijalnim porudžbinama’, ali se uglavnom koristi kao sirovina za proizvodnju smeša za specijalne vrste hleba.
"Ne treba zanemariti činjenicu da je cena ovog hleba bila niža od specijalnih vrsta i da su i sami proizvođači odustajali od proizvodnje ove vrste hleba zbog profita", dodaju iz tog ministarstva.
Komentari 13
mei
Deks
VladimirR
Da, to. Po prodavnicama odavno tesko moze da se nadje normalan hleb, bilo beli, bilo crni. I ranije sam cuo glasine da se hleb boji kafom, ali kada sam pronasao celo zrno (da, kafe), to je bila kap koja je prelila casu i otisao sam i kupio mini pekaru.
Nisam pekar pa ne znam, ali pretpostavljam da i oni moraju da imaju racunicu: ako im nije dozvoljeno povecanje cena, ne sumnjam da ne biraju sredstva da se snadju kako znaju. Ko zna kakve aditive dodaju da se hleb onako "naduva" (400g kupljenog hleba na oko izgleda vece nego 1kg pravljenog u mini pekari).
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar