Neurohirurgu Kojadinoviću tri godine zatvora zbog primanja mita

Novosadski neurohirurg Željko Kojadinović osuđen je na tri godine zatvora zbog primanja mita, a istom presudom zabranjeno mu je da se godinu dana bavi lekarskim pozivom, a taj deo stupa na snagu po izlasku iz zatvora.
Novosadski neurohirurg Željko Kojadinović osuđen je na tri godine zatvora zbog primanja mita, a istom presudom zabranjeno mu je da se godinu dana bavi lekarskim pozivom, a taj deo stupa na snagu po izlasku iz zatvora.

Odlukom veća on je juče pušten iz pritvora, u kojem je proveo oko devet meseci, a na slobodi će biti do pravosnažnosti presude.

Takođe, Kojadinoviću je naloženo da u roku od trideset dana dvojici oštećenih uplati na ime naknade štete 530 odnosno 320 evra, dok je četvoro oštećenih upućeno na parnicu. Njemu će se pored toga u istom roku oduzeti 3.880 evra i 42.000 dinara, koje je dužan da uplati na račun budžeta Srbije.

Obrazlažući presudu, sudija Rodić-Knežević je kazala da je na osnovu iskaza svedoka, i delimično iz izjave samog Kojadinovića, dokazano da je primao novac za troškove dodatnog lečenja koje je obuhvaćeno zdravstvenim osiguranjem.

Kojadinović je na početku suđenja poricao da je primao mito, a za novac koji je uzimao je govorio da je u pitanju depozit za terapije bola, odnosno za lečenje u privatnoj bolnici "Sveti Luka" u Petrovaradinu, gde je dodatno radio kao konsultant.

Prema njegovim rečima, takav se oporavak ne bi mogao sprovesti u Kliničkom centru Vojvodine u kojem je bio zaposlen. On je okrivljen da je po razrađenom sistemu godinama uzimao novac za biološki "fibrinski lepak", čija je nabavka pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Na osnovu snimljenih, prisluškivanih telefonskih razgovora, saznalo se da je supruzi govorio koje je sume primio, a u razgovorima sa pacijentima, koje iznose je tražio. Od jedne pacijentkinje koja se obratila policiji, primio je obeležene novčanice.

  • MAYA

    17.07.2013 23:13
    ...
    A sto ne uhapsite i gospodu koja su davala mito?
    I to je krivicno delo zar ne?
  • INVALID

    17.07.2013 14:33
    Bivsi invalid....
    Postovani, ja sam bio invalid od koga su svi veliki strucnjaci u pokrajinskoj bolnici digli ruke, bezali su od mene kao djavo od krsta. Sasvim slicajno me je primio na pregled a potom i operisao dr Kojadinovic. Operacija je uspela i ja sam sad zdrav covek i nisam vise invalid.
    Kasnije sam saznao da je jedan od najboljih lekara u svojoj oblasti i da je imao ponuda da radi u inostranstvu. Zao mi je da takav covek i strucnjak trune u zatvoru. Trune zato sto nije clan ni jedne stranke i zato sto nema zaledjinu, jos kad se vidi ko mu je sudio mislim na sudiju, jasno je odakle vetar duva. Postavlja se pitanje zasto sudija nije kaznila i ljude koji su davali mito kada se i davanje mita smatra kao krivicno delo. Apelujem na apelacioni sud (verovatno ce se zaliti) da poniste presudu i dopuste coveku da radi u Srbiji, jer dosta nam je priucenih lekara (maminih i tatinih)koji kada ubogalje pacijente ne odgovaraju za to. Dr Kojadinovic je lecio i izlecio ljude dok drugi kradu (javne nabavke i tenderi) po zakonu i nikom nista. Pozivam SVE ljude dobre volje a narocito medije (oni mogu sve) da se zainteresuju za ovaj slucaj i spasu coveka od robije.
    Neka mi se javi makar jedan pacijent koji je imao bilo kakvu operaciju, a da doktora nije "castio". I to je davanje mita.
    U Srbiji ce biti bolje kad sudstvo bude nazavisno i nepristrasno i kad bude pravicno. Tako nesto mogu da sprovedu cestiti, uceni i moralni ljudi. Bojim se da takvih u pravosudju ima malo.
    Samo da podsetim na slucajeve Svetlane Raznatovic, sina Karica, kao i zamenik direktora Srbijagasa Radoslava Vujacica i mnogi drugi koji su opljackali drzavu i unesrecili mnoge porodice koji su prosli sa elektronskim narukvicana ili minimalnim kaznama.
    To je jednom reciju SRAMOTA.

    JEDNOM RECJU SRBIJI NEMA SPASA
  • Maticar

    17.07.2013 12:34
    Mozda je kazna takva, jer se ne radi o autohtonoj sorti: Lala, Bosanac, Madjar, Sremac, Slovak, Lovcenac, Vrbasanin, etc.?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija