Usvojen set medijskih zakona

Vlada Srbije usvojila je danas novi set medijskih zakona.

Vlada Srbije usvojila je danas novi set medijskih zakona.

Na sednici Vlade usvojena su i tri medijska zakona: Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti. Ovi zakoni su upućeni Skupštini Republike Srbije na raspravu po hitnom postupku, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je ranije da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima

On je najavio i da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je ranije od skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da organizuje javno slušanje oko seta medijskih zakona, istakavši da nastavak prakse predlaganja i kasnijeg usvajanja zakona bez javne rasprave predstavlja čin suspendovanja demokratije.

BIRODI je istakao da se na taj način zainteresovanim društvenim grupama i akterima uskraćuje mogućnost da tokom javne rasprave promovišu i zaštite svoje interese kroz institucije u okviru zakona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.