Kupujemo med sumnjivog kvaliteta u kome nema meda?

U prodavnicama i na pijacama prodaju se velike količine meda sumnjivog kvaliteta, napravljenog od kukuruznog sirupa koji nema ukus, aromu i svojstva pravog meda.

U prodavnicama i na pijacama prodaju se velike količine meda sumnjivog kvaliteta, napravljenog od kukuruznog sirupa koji nema ukus, aromu i svojstva pravog meda.

- Pre nekoliko godina je svaka peta tegla meda u Srbiji bila falsifikat, odnosno glukozno fruktozni sirup kome se dodaju enzimi i arome. Danas su opticaju nešto manje količine falsifikovanog meda, ali ga i dalje ima, a kako su ovogodišnji prinosi propali, falsifikatori će iskoristiti priliku da nadomeste nedostatak na tržištu. Najgore od svega je to što potrošači nikako ne mogu da razaznaju pravi med od lažnog - objašnjava pčelar Miroslav Mitić.

On kaže da je sumnjiv med koji je neobično kristalno providan, ali da dodavanjem veštačkih boja proizvođači prevazilaze i ovaj problem, pa je bez laboratorijske analize nemoguće biti siguran da li je med koji jedemo stvarno med, ili njegova jeftina kopija.

- Signal za uzbunu mogu da budu i cene koje su apsolutno nerealne. Ako je kilogram meda sada u prodavnicama košta oko 700, 800 dinara, ne može neko da ga nudi za 400 sa troškovima pakovanja, maržom, porezima - kaže Mitić.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objašnjava da već godinama traži od nadležnih da uvedu redovne kontrole meda, ali da su one i dalje neredovne i nedovoljne. Pčelare ljuti i činjenica da se već šest godina u izveštajima inspekcija pojavljuju imena istih firmi koje posle krtake zabrane rada nastavljaju po starom - do naredne kontrole.

- Kukuruzni sirup se masovno koristi kao zaslađivač u industriji i ne može se reći da ima direktno štetno dejstvo na čoveka, mada mnogi lekari sa zapada tvrde da takva vrsta zaslađivača nepovoljno utiče na varenje hrane. Međutim, takav „med“ ne nudi nikakve koristi čoveku, kao što to čini pravi - objašnjava Živadinović.

Pčelari su sve češće suočeni sa ovom pojavom, koja ih obeshrabruje, i sve ređe nude med našem tržištu zbog nelojalne konkurencije koja obara cenu na tržištu ispod proizvođačke cene pravog meda, te svoj med sve više daju za izvoz. Tako građani EU sve više jedu pravi srpski med, a naši građani sve manje imaju mogućnost pravog izbora, ili često posežu za jeftinim proizvodom, koji često uopšte nije med.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • sovra

    06.09.2014 14:35
    jos jedan dokaz da smo banana drzava
  • 06.09.2014 14:03
    za Peru
    Pcelari secerni sirup daju pcelama da bi prezivele. Ova godina je losa, kisna, i pasa je bila izuzetno slaba. Pcele su gladne i moraju se dohranjivati secernim sirupom, inace ce uginuti zbog nedostatka hrane.
    Pravi pcelar nece prodavati med koji pcele naprave od tog sirupa.
  • ns drugi

    06.09.2014 14:01
    ns je u pravu
    pravi med je "otporan"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija