Info
06.09.2014.
10:34 > 13:53
U prodavnicama i na pijacama prodaju se velike količine meda sumnjivog kvaliteta, napravljenog od kukuruznog sirupa koji nema ukus, aromu i svojstva pravog meda.
  • sovra

    06.09.2014 14:35
    jos jedan dokaz da smo banana drzava
  • 06.09.2014 14:03
    za Peru
    Pcelari secerni sirup daju pcelama da bi prezivele. Ova godina je losa, kisna, i pasa je bila izuzetno slaba. Pcele su gladne i moraju se dohranjivati secernim sirupom, inace ce uginuti zbog nedostatka hrane.
    Pravi pcelar nece prodavati med koji pcele naprave od tog sirupa.
  • ns drugi

    06.09.2014 14:01
    ns je u pravu
    pravi med je "otporan"
  • Aleksandar

    06.09.2014 12:38
    Proverite med
    Proizvođači meda bi trebalo da navedu sve sastojke koje sadrži. Ako med nije čist, trebalo bi to i napisati na nalepnici, uključujući i postotak pravog meda koja se nalazi, ako ga ima. No, česte su i prevare. Evo 10 trikova pomoću kojih ih sami možete otkriti…
    1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbuje u kožu, ako ima meda, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.
    2. Stavite nekoliko kapi na papir ili papirni ubrus. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
    3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.
    4. Pomešajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada istučete žumance, izgledaće kao da je kuvan.
    5. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašiku meda. Čisti med će se zgrušati i spustiti na dno, a lažni med će se početi da se topi.
    6. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Veštaćkii med će navlažiti hleb zbog sadržaja vode.
    7. Pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može da postigne.
    8. Gledajte da li će se med kristalizovati vremenom. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo bude stajala.
    9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica ne može zapaliti.
    10. Dve do tri kašike meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića.
  • Pera

    06.09.2014 12:27
    Pre pola sata sam prosao porek kosnica "renomiranog" pcelara. Ispred svake kosnice posude sa secernim sirupom u kojem plivaju kockice stiropora a pcele se goste i prave med.
  • 06.09.2014 12:15
    Nista novo u zemlji Srbiji:pijemo mleko u kome nema mleka,pijemo vodu u kojoj nema vode,pijemo sokove u kojima nema voca...i koga to briga?
  • Savet

    06.09.2014 11:35
    med nikad na pijaci !!!
    Med kupujete SAMO od svog pčelara kojeg lično poznajete! Prednost uvek imaju obučeni i edukovani pčelari koji ne prihranjuju pčele istim sirupom i ne tretiraju pčele sa raznim "preparatima" i lekovima. Zdrave pčele = zdrav med = zadovoljan pčelar = zadovoljna mušterija.
  • ns

    06.09.2014 10:57
    ti sirupi se kvare, pravi med se ne kvari. ako niste sigurni uzmite jedan manji i terorišite ga sa promenama sredine, temperature i sl. pravom medu ne možete ništa a videćete na šta ovaj kvazi med liči posle terase na suncu pa zamzivača, pa ponovo terase! najbolje je med uzimati kod proizvođača imate i u NS i u Karlovcima i po celoj Vojvodini!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna