Nikolić: Mačkov kamen je srpski Termopil

Mačkov kamen je srpski Termopil, svetilište, učionica istorije i ponosa, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na obeležavanju stogodišnjice boja koji se tu odigrao.

Mačkov kamen je srpski Termopil, svetilište, učionica istorije i ponosa, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na obeležavanju stogodišnjice boja koji se tu odigrao.

Nikolić je na Mačkovom kamenu rekao da Prvi svetski rat ne pamti krvaviji boj.

"Ni manjeg bojišta, ni više žrtava. U toj jednoj septembarskoj nedelji, na prostoru nešto većem od 500 metara kvadratnih, polju manjem od onog koje svaki srpski seljak s proleća ore i po njemu sadi svoju radost i muku, obe vojske gubile su, kažu istorijske knjige, svakoga dana na hiljade ljudi. Ne pamti se bitka u kojoj je izginulo više srpskih oficira, njih 115 uz 176 ranjenih", naveo je Nikolić.

Kako je rekao, od palih komandanata pukova steg i komandu su preuzimali komandanti bataljona, od njih komandanti četa i tako redom, sve dok kaplari nisu postajali prvokomandujući.

"Mačkov kamen je srpski Termopil, bitka koju bi mnogo pre današnjeg dana svaki narod uzdigao na pijedestal svetinje i ponosa, nacionalne legende koja je uzvišeni istorijski primer žrtve za spas i odbranu otadžbine i naroda. Danas to činimo uzvraćajući precima sećanjem i poštovanjem, poručujući potomcima da je ovo mesto svetilište, učionica istorije i ponosa", poručio je predsednik Srbije.

  • panonius

    20.09.2014 13:12
    svaka mu zlatna.....
    Ovaj , od kada je diplomirao , kao da je progledao, deluje produhovljeno. Još samo neki strani jezik da nauči kao šef države. Bolje knjigu u šake i uči a ne da prosipa....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija