Zrenjanin: Napadi na zaposlene i u Opštoj bolnici

Tokom prošle godine u zrenjaninskoj Opštoj bolnici "Dr Đorđe Joanović" bilo je više verbalnih i fizičkih napada na zaposlene, a od toga je nadležnima prijavljeno šest napada na osoblje.
Od 2008. do 2015. godine u Opštoj bolnici dogodilo se ukupno 28 napada na zaposlene, od toga šest na lekare, 18 na medicinske sestre - tehničare, jedan na službenika i tri na radnike obezbeđanja. 
 
Iskustva, međutim, govore da je taj broj daleko veći od ovog prijavljenog. Najviše napada bilo je u 2008. i 2015. godini, po šest prijavljenih, a u međuvremenu su se, godišnje, prijavljivala do tri ovakva incidenta.
 
Jedan od napada, koji je i sudski procesuiran, desio se 16. novembra 2009. godine kada je mladić iz Zrenjanina na koronarnom odeljenju ugrozio sigurnost lekara. Nasilnik je došao u bolnicu nakon što je čuo da mu je preminula baka, koja je bila pacijent na pomenutom odeljenju.
 
Povišenim tonom uputio je pretnje doktoru Z. L. koji je trebalo da članovima porodice da zvanično obaveštenje vezano za smrt pacijentkinje. Međutim, nije bio u mogućnosti to da uradi, zato što ga mladić nije slušao. Umesto toga, pretio je da će ubiti lekara, kao i članove njegove porodice. Svoj bes iskalio je i na tri medicinske sestre, jer je i njima zapretio ubistvom. Agresivnost je ispoljio i tako što je optužio doktora i osobolje bolnice da eksperimentišu na pacijentima, te da su to činili i na njegovoj pokojnoj baki.
 
"Zbog toga vas sve treba poubijati", urlao je on, a ove reči ponavljao je i u prisustvu policijskih službenika koji su u međuvremenu došli u Bolnicu.
 
Lekari zrenjaninske Bolnice našli su se na udaru i 6. juna 2010. godine kada je mladić iz Sečnja, na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, oko 2 časa posle ponići, fizički nasrnuo na hirurga V. P. Menadžment Bolnice je posle nemilog događaja saopštio da je pacijentu koji je te večeri bio vidno alkoholisan rađena intervencija u jednoj od ambulanti.
 
Doktor je prolazio hodnikom pored te prostorije, pacijent je pojurio za njim, najpre mu se obratio pogrdnim rečima, a zatim ga i fizički napao. Ozbiljniji incident je sprečen zahvaljujući medicinskom osoblju, a ubrzo se tu našla i policija.
 
Opšta bolnica, inače, ima sklopljen ugovor sa privatnom agencijom za obezbeđenje, a osim Odseka odbrane i zaštite, postoji i Odbor za bezbednost.
 
"U toku su intenzivne konsultacije o pojačanju bezbednosti u ustanovi", navodi uprava zrenjaninske Bolnice.
 
Autor: Dnevnik
  • Jon

    26.01.2016 08:44
    Treba razumeti i građane. Dobri lekari odavno napustili državu. Ostali samo nesposobni i nestručni lekari koji ne umeju ni diagnozu da postavljaju, čoveka leče pogrešno, ili experimentišu na njih. Ne retko se dešava da upropaste još više čoveka. Još ako uzmemo u obzir bezobrazno ponašanje lekara i medicinskih osoblja jer im se ne radi, zbog čega je totalno rasulo i kaos u medicinskim ustanovama, sasvim je opravdan bes pacijenata. I za sve ovo kriva država, jer ovo stanje ona stvorila, a ništa ne čini da prvo dovede red u zdrastvu. Država bi da rešava posledice a ne uzrok problema.
  • pipi

    25.01.2016 18:56
    Zrenjaninska bolnica treba da se pozabavi intenzivnim konsultacijama o unapređenju kvaliteta svojih usluga i podizanju nivoa komunikacije s pacijentima. Ako to urade, problem će se rešiti sam od sebe. Tamo vladaju takvo rasulo, samovolja i bahatost da me ovi napadi uopšte ne čude. Dozlogrdilo ljudima da ih tretiraju kao stoku za sopstvene pare.
  • joca

    25.01.2016 11:45
    joco jocizr@komen.com
    nije ni cudo kad su svi lekari i casne sestre korumirane i brezobrazni do dna oni jos nisu svatili da bez bolesnika ne bi imali radna mesta sramota kako se ponasaju sa pacijentima nije nista neobicno sto ich tuku i pljuju i psuju jer su nekulturni i misle da su bogovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".