Subotica: Ručno broje cvetove najugroženije biljke u Srbiji

Svi zaposleni u JP "Palić Ludaš", i terenski i kancelarijski radnici, izašli su u prirodu i ručno prebrojavaju cvetove jedne od najugroženijih biljnih vrsta kod nas.
U Subotičko–horgoškoj peščari, nedaleko od Palića, uz samu granicu sa Mađarskom, u toku je prebrojavanje zaštićene biljne vrste šafranjike (Bulbocodium versicolor). Jedina staništa ove biljke su na severu Bačke i u susednoj Mađarskoj.
 
Prošle godine, u februaru i martu, u istoj akciji zaštitari prirode izbrojali su 59.228 jedinki, a prema rečima Sandre Čokić, rukovodioca Sektora za zaštitu prirode, očekuje se da šafranjike ove godine bude više od 60.000.
 
- Evidentiranje novih površina i zaštita šafranjike je zajednički projekat sa pokrajinskim Zavodom za zaštitu prirode od 2003. godine. Posle toliko godina broj jedinki se znatno povećavao zahvaljujući merama zaštite, pre svega krčenjem šume i podrasta - kaže Sandra Čokić.
 
Krčenje, košenje trave i kontrola uslova rađena je na oko 10 hektara na kome su i staništa ove višegodišnje zeljaste biljke, visoke od osam do 15 centimetara sa ružičastim ili ljubičastim cvetovima, veoma retko belim.
 
- Šafranjika je jedna od naugroženijih biljaka u Srbiji, na rubu trajnog iščezavanja i to zbog nemarnosti, uništavanja njenih staništa i nekontrolisane ispaše. Model zaštite, uključivanjem čuvarske službe i nevladinih organizacija, preuzeli smo od Nacionalnog parka "Kiškunšag" u Mađarskoj, koji radi čak i razmnožavanje iz semena, uzimaju seme iz jedinki i sade ih - objašnjava čuvar zaštićenog područja Oto Sekereš.
 
Marton Ferenc, direktor "Palić Ludaša" kaže da se površina na kojoj se pojavljuje šafranjika povećava i da zauzima trenutno najmanje 12 hektara zaštićenog područja.
 
- Ovo je jedinstvena prilika da vidimo zašto radimo, da izađemo iz kancelarija i dobijemo motivaciju za dalji rad - zaključuje Marton.
 
Autor: Blic
  • Jackil

    13.03.2016 19:55
    Pošto ionako zazjavaju i ne rade ništa mogli bi da prebroje i ždralove i čvorke koji nam stižu sa juga.
  • Denis

    03.03.2016 11:31
    Javno preduzece
    A kako bi to drugačije mogla da se prebroji biljka nego ručno? Inače dotično javno preduzeće je jedno u nizu partijskih preduzeća na severu Bačke puno kancelarijskih radnika koji ne rade ništa.
  • B

    03.03.2016 09:01
    Sjajna ideja, svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.