Sremska Mitrovica: Osigurani usevi od poplava

Opština Sremska Mitrovica počela je realizaciju projekta zaštite useva merkantilnog kukuruza i žita od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.
- Mi smo pre izvesnog vremena potpisali ugovor u okviru projekta "SEEC CRIF", kojim smo zaštitili poljoprivredno zemljiste u oblasti poljoprivredne proizvodnje od nastupanja vanrednih događaja u smislu poplava, grada, bioloških, klimatskih i ostalih šteta koje mogu nastati kod nas - izjavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.
 
On je objasnio da je u vremenu u kojem živimo izuzetno važno preventivno delovanje i da će kroz ovu vrstu osiguranja poljoprivredni proizvođači brže i lakše moći da naplate eventualnu štetu, a da to ne ide na teret građana, jer će sredstva umesto iz budžeta Grada, obezbediti osiguranje.
 
- Mislim da podizanje svesti svih ljudi koji žive na teritoriji Grada Sremska Mitrovica mora biti intenzivno sa aspekta odbrane ne samo od poplava nego od svih drugih elementarnih nepogoda imajući u vidu u kakvom vremenu živimo. Učešće u ovom projekt je samo jedan od instumenata koje ćemo koristiti. Trudićemo se da na ovome ne stanemo nego da idemo na jedno šire finansijsko obezbeđenje i poljoprivrednih proizvoda, ali i imovine na prostoru Sremske Mitrovice - rekao je Nedimović. 
 
Kroz ovaj projekat poljoprivredni proizvođači osiguravaju svoj prinos od skoro svih elementarnih nepogoda, ukoliko smanjenje prinosa bude veće od 20 - 30 odsto od petogodišnjeg proseka. 
 
Vođa projekta SEEC CRIF iz Svetske banke Eugen Gurenko, naglasio je da je Grad Sremska Mitrovica prva lokalna samouprava u Srbiji koja je uzela učešće u ovom projektu. 
 
Gurenko je objasnio je da potpisan ugovor zapravo predstavlja polisu osiguranja koju nudi lokalni partner Evropa Re u Srbiji, a to je Energoprojekt Garant Osiguranje, osiguranje od poplava i zemljotresa. Reosiguranje nudi Evropa Re Reosiguranje, reosiguravajuća kuća koja je u delimičnom vlasništvu Srbije, Makedonije i Albanije. 
 
Posle uspešno završene 2015. godine u pogledu zaštite useva pod merkantilnim kukuruzom i pšenicom Grad Sremska Mitrovica ponovo je februara 2016. godine raspisao tender radi osiguranja od prirodnih katastrofa.
 
Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina