Sombor: Fabrika akumulatora traži novog zakupca

Nekadašnja perjanica somborske industrije, a sada Fabrika akumulatora, koja je od maja prošle godine u stečaju, u potrazi je za novim zakupcom svojih proizvodnih pogona.
Odbor poverilaca ove, nekada svetski renomirane firme, objavio je javni poziv za izdavanje u zakup proizvodnih pogona i sektora "Trgosirovine", Fabrike akumulatora Sombor. U javnom nadmetanju mogu učestvovati sva zainteresovana pravna lica, kojima je ostavljena mogućnost da pogledaju fabriku od 11. do 19. marta.
 
Zakup se ugovara na period od četiri meseca, a predviđeno je da se zakupnina sastoji iz varijabilnog i fiksnog dela. Dok je fiksni deo procenjen na 30.000 evra mesečnog zakupa, varijabilni bi stručno i lice nezavisno od obe strane, obračunavalo u odnosu na ostvareni mesečni profit, od kojeg bi 70 odsto pripalo zakupodavcu, odnosno FAS. 
 
Osim zakupnine, zakupac preuzima obavezu da snosi troškove tekućeg održavanja predmeta zakupa, troškove struje, gasa, vode prema obračunatoj mesečnoj potrošnji, troškove iznošenja smeća, obezbeđenja i osiguranja imovine, kao i iznos poreskih obaveza koji se plaćaju nadležnim organima.
 
Ovim javnim pozivom, akteri stečaja, odnosno petočlani Odbor poverilaca (sastavljen od predstavnika Svetske banke, Čačanske banke, Banke Inteze, Komercijalne banke i nekadašnjih zaposlenih FAS), kao i zimus novoimenovani stečajni sudija i upravnik uveli su somborsku fabriku koja je svojevremeno uspešno izvozila svoje proizvode na skoro sve kontinente u novu fazu. 
 
Prošlog leta je FAS takođe iznajmljen, tada firmi "Viskol" iz Veternika i to za 10.000 evra mesečno, deo radnika je vraćen na posao, a proizvodnja je delimično obnovljena. Pred kraj godine je tadašnji stečajni upravnik Milorad Veljović, koji je na dva stečajna ročišta pokušao da, uz osam milijardi priznatih, ospori gotovo 80 milijardi dinara duga, najavio prodaju FAS kao pravnog lica, ali ga je po zahtevu Odbora poverilaca, a zakonskim imperativom, tadašnji stečajni sudija Aleksandra Pozder morala smeniti.
 
Za novog stečajnog upravnika imenovana je Zlata Rakić, koja je u predstečajnom postupku, od januara 2015.godine, već bila privremeni stečajni upravnik, a ubrzo je usledilo i samoizuzeće Pozderove (ujedno i predsednice Privrednog suda u Somboru), odnosno imenovanje Olivere Panjković za novog stečajnog sudiju.
 
Razrešenje sudbine FAS, u kojem je u najboljim danima radilo i 1.000 stalno i sezonski angažovanih radnika, ovim je događajima bilo dodatno prolongirano, a u javnosti su se pojavile ozvaničene informacije da su za Fabriku akumulatora, kao potencijalni novi vlasnici ili zakupci, zainteresovane firme iz Srbije, ali i inostranstva. Tako se kalkulisalo sa imenom "Tople", slovenačke firme koja takođe proizvodi akumulatorske baterije i čiji su stručni timovi navodno obilazili FAS.
 
Najnovija inicijativa za ulazak u ovu fabriku potekla je pre nekoliko sedmica iz Valjeva, čiji je "Krušik-Namenska", pokazao interesovanje za proizvodnju akumulatora. Procene tamošnjih stručnjaka su govorile da postoji ekonomska računica po kojoj bi preuzimanjem somborskog FAS, srpska namenska industrija kao jedan od većih i uspešnijih izvoznika, mogla da dobije još jedan adut na stranom, ali i domaćem tržištu.
 
U tom smislu je iz Valjeva upućeno i zvanično pismo zainteresovanosti ovdašnjoj lokalnoj samoupravi, mada nikom nije jasno zašto baš njoj, kada već nema apsolutno nikakve ingerencije u vezi poslovanja odavno privatizovane fabrike koja je u stečaj otišla kao firma u većinskom vlasništvu šabačkog koncerna "MB Farmakom".
 
Da li će se neka od ovih, ili drugih zainteresovanih firmi pojaviti na javnom nadmetanju za zakup FAS, ostaje da se vidi 22. marta u 14 časova, za kada je i zakazana licitacija u prostorijama stečajnog dužnika.
 
Autor: Dnevnik
  • Ćomi

    10.03.2016 19:57
    Sigurni ste u napisano, da su dugovi 700 miliona evra, toliko ne vredi ceo region ?
  • Toma

    10.03.2016 15:24
    Bilo bi idealno kada bi to kupio Krušik i nastavio sa prozivodnjom akumulatora. Bolje nego ove bitange privatnici koji samo ostavljaju pustoš za sobom. Neko bi i radio i dobijao platu tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.