Pokrajina dozvolila više zaposlenih na budžetu

Pokrajinska vlada povećala je broj zaposlenih na direktnim budžetskim sredstvima, kao i broj zaposlenih u javnim preduzećima, izmenom prethodno donete uredbe o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu APV.

Kada je reč o direktnim korisnicima budžeta, maksimalan broj zaposlenih povećao se u sekretarijatu za zdravstvo (sa 102 na 104), u sekretarijatu za lokalnu samoupravu (sa 30 na 31), u urbanizmu (sa 53 na 56), po jedno radno mesto više je u nauci, energetici i sekretarijatu za sport, dok u sektoru privrede može da bude dva zaposlena više.

U Upravi za zajedničke poslove je maksimalan broj zaposlenih smanjen za tri i sada iznosi 273, a u Upravi za kapitalna ulaganja broj je smanjen za jednog zaposlenog.

Kada je reč o indirektnim budžetskim korisnicima, dozvoljeno je upošljavanje još troje zaposlenih tj. 1066, a u ovim ustanovama mahom se radi o dva do tri povećanja, odnosno smanjenja maksimalnog broja zaposlenih. U javnim preduzećima u APV dozvoljeno je uposliti 1924 osobe, što je za jedno radno mesto više u odnosu na pre dva meseca, kada je prvobitna odluka doneta. Pomenuto jedno radno mesto dozvoljeno je u "Vodama Vojvodine".

Povećanje maksimalnog broja radnih mesta učinjeno je, kako se vidi u Odluci, na štetu zaposlenih u kategoriji Ostali korisnici javnih sredstava - fondovi, zavodi, izdavačke ustanove, manjinska pozorišta, kulturni centri, kancelarije i poslovni inkubatori. U ovoj kategoriji dozvoljeno je zaposliti 529 umesto 542 osobe, što je otvorilo prostor za povećanje maksimalnog broja u sektorima koji su najviše vezani za budžetske isplate.

Podsetimo, pokrajinska vlast je u prethodna dva meseca trebalo da otpusti oko 240 zaposlenih koji su višak prema sada staroj i izmenjenoj Odluci o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme. Ta gruba brojka načinjena je na osnovu zaposlenih na neodređeno vreme, s obzirom na to da se odluka odnosila samo na ovaj sektor, a ne i na zaposlene na određeno, postavljene i izabrane ljude. Pokrajina, u suštini, nije menjala brojku o maksimalnom broju zaposlenih, jer ona i dalje iznosi fiksiranih 4.596, ali su pozicije prekomponovane.

Više o viškovima i manjkovima u Pokrajini čitajte u našem tekstu OVDE.

Podsetimo da je i Grad Novi Sad primoran da smanji broj zaposlenih i to za oko 600 radnika, a to će se vrlo verovatno desiti ubrzo. Spisak predviđa da se najviše radnika otpusti iz javnih preduzeća (njih preko 300), zatim iz gradske administracije (oko 130), zatim Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" (121), te ustanova kulture i gradskih agencija (njih oko 30).

  • dzodzo

    06.07.2016 13:41
    Naj bitnije da je posle majske imenizacije(sistematizacije)ogrebao samo po koji poltron DS-a,koji su sada presvuceni i propagiraju SNS...
  • !!!

    10.05.2016 20:00
    Toliko o lažljivim obećanjima da će se smanjiti broj parazita!
  • Killokiloo

    10.05.2016 19:02
    Menza
    Odobrite sredstva za 10 kuvara kako bi proradila menza kod Dunavskog, sramota je koliko se čeka i kakve su guzve u velikoj menzi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".