Zrenjanin: U šok sobi 30 stepeni, u operacionoj sali kao u sauni

I ovog leta u zrenjaninskoj Opštoj bolnici "Dr Đorđe Jovanović" ponavljaju se scene od prošlih godina, da se zaposleni u ustanovi i pacijenti "kupaju" u sopstvenom znoju čim kroče u ovu ustanovu.

Klima na nekim spratovima i odeljenjima uopšte ne radi, a ponegde jedva. U prostorijama, živa termometra stalno je oko 30 podeoka, skoro kao napolju, pa su na mukama podjednako zdravstveno osoblje i pacijenti. Svi protestuju i ljute se, upućuju žalbe upravi i inspekcijama, traže reakciju nadležnih.

Lekari strahuju da će se ponovo odlagati operacije, prisećajući se lanjskog avgusta, kada je temperatura i u operacionim salama premašivala 31 stepen Cezijusa.

"Problem klimatizacije celokupnog prostora u ustanovi prisutan je zbog nedovoljnog kapaciteta postojećeg rashladnog sistema", kaže dr Gordana Kozlovački, direktorka bolnice i objašnjava da je sistem koncipiran prilikom izgradnje bolnice 80-ih godina, po tadašnjem JUS-u. Bio je predviđen za temperature koje ne premašuju 32 stepena, ne duže od 30 dana. Kako je u poslednje tri godine rashladni agregat tokom leta radio više meseci sa 100 odsto kapaciteta, došlo je do kvarova. 

Nezainteresovanost za organizaciju rada u bolnici, za čiju gradnju su žitelji srednjeg Banata samodoprinosom izdvojili bezmalo 50 miliona evra, najviše je posledica odnosa osnivača prema gradu, koji nema nikakve ingerencije. Ustanovom upravlja Pokrajina, postavlja kadrove, a za investiciju novca nema, jer je, kako je uvek stizalo obrazloženje, zakinuta od Beograda.

Dr Gordana Kozlovački ističe da menadžment preko osnivača i lokalne samouprave već duže ulaže napore za nabavku novog rashladnog uređaja. Potrebna su velika sredstva, ali zasad teško mogu da se pribave. "U ovom momentu u toku je rekonstrukcija postojećeg sistema. Značajno poboljšanje hlađenja očekuje se sredinom jula. U međuvremenu, klimatizacija funkcioniše po principu prioriteta. Celokupna delatnost bolnice teče zasada nesmetano, a operativni programi sprovode se bez zastoja", tvrdi Kozlovački.

Slab kapacitet rashladnog sistema u zrenjaninskoj bolnici lane je pokušao da reši načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, s obzirom na to da se ovde leči više od 200.000 pacijenata iz pet opština. Isticao je da je za popravku klimatizacije, zavisno od obima radova i stepena obnavljanja opreme, potrebno između 11 i 40 miliona dinara. Pare nije pronašao, a onda je došla zima, pa je problem pao u zaborav.

  • Zivan

    09.07.2016 09:55
    Letnje rashladjivanja je postala potreba za sve, institucije, firme, gradjane. Mislim da bi se u vecim urbanim centrima moglo ici na uspostavljanje gradskog sistema, slicno grejanju. Ovo sa klima uredjajima je najmanje efikasno i najskuplje...
  • kleo

    08.07.2016 13:39
    Čija je to bolnica? Gradska? Pokrajinska?Tako treba i ulagati,a ne kukumavčiti nad svojom sudbinom i samo čekati pomoć od drugih. U bolnici ne može biti toplije nego što je to u mom stanu.
  • Panta

    08.07.2016 09:12
    Evo, pozivam hirurge iz Zrenjanina da dođu u Novi Sad. Temperatura je prijatnih 25, ali pacovi i bubašvabe trče na sve strane. U Srbiji je tako - negde gubiš, ali zato negde i dobijaš... Doduše, u starom krilu Betanije takođe imate lepu saunu - 40 u hladu, a pacovčine samo takve - gratis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".