Odžaci: Poljoprivrednici ostali bez obeštećenja

Poljoprivrednicima u Odžacima, kojima su grad i olujni vetar krajem juna oštetili useve i zasade, neće biti nadoknađeni gubici.
Oni negoduju zbog odluke opštinske komisije, koja je zaključila da nema uslova za proglašavanje elementarne nepogode.
 
Prema navodima poljoprivrednika Aleksandra Tijanića, soja i paprika su na pojedinim parcelama uništene sto odsto, dok su sirak metlar i kukuruz oštećeni od 70 do 80 odsto. Ogromne gubitke, kako ističu, pretrpele su i pšenica i maline, a velika šteta je naneta usevima u Ratkovu i Bačkom Brestovcu.
 
"Računao sam da ću dnevno brati tonu malina, a uberem od 200 do 300 kilograma. To je posledica junskog nevremena, ali je država, kao i mnogo puta do sada, pokazala da nema razumevanja za seljačku muku. Ako nisu hteli da nam pokriju gubitke na usevima i zasadima, mogli su makar da nam umanje poreze", kaže Tijanić.
 
Predsednik Opštinske komisije za procenu štete od elementarnih nepogoda Andrija Hajdu navodi da su poljoprivrednici prijavili štete na ukupnoj površini od oko 600 hektara.
 
"Na parcelama od jutra ili dva bilo je skroz uništenih useva. Sirak je bio isečen na froncle. Reč je ipak o malim površinama u odnosu na 40.000 hektara, koliko zauzima opštinski atar. Kukuruz je od vetra bio polegnut, ali se uspravio, a uz dosta sunca i kiše uspeo je i da potera klip i metlice. Jedino se pojavljuje takozvano koleno pri korenu biljke, što će možda otežavati berbu. Soja i maline su se oporavile uz pravilnu prihranu i povoljne vremenske uslove. Zaključak je da nema većih ekonomskih gubitaka da bi se proglasila elementarna nepogoda", zaključio je Hajdu.
 
U Kancelariji za poljoprivredu u Odžacima apelovali su na poljoprivrednike da osiguraju svoja gazdinstva, jer je to najsigurniji način da naplate štetu nastalu usled nepogoda.
  • dikac

    05.08.2016 12:53
    @zoki
    Jeste, sve je super dok ti ne uzmu pare.
    A kada pokusas nesto da naplatis nesto od njih, rodis mecku. I opet ti priznaju mali deo od realne stete. Cak ni ovogodisnje umanjenje roda ne mozes ni 50% da izvuces. A steta za narednu(e) godine kroz trajna ostecenja za visegodisnje zasade mozes samo da sanjas. Lopovi su to... Daleko im lepa kuca
  • Zoki

    05.08.2016 12:34
    Kakva naknada od drzave?
    Alo ljudi, pa osigurajte imovinu pa osiguranje mora da vam isplati odstetu. Drzava nema nikakvo pravo da vam bilo sta placa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".