U Vojvodini se sve manje zapošljava na neodređeno

U Vojvodini je 47 odsto građana poslovno neaktivno, što znači da nemaju nikakav posao, ne traže ga, penzioneri su ili studenti.
Rezultati nove ankete Republičkog zavoda za statistiku, rađeni na nivou čitave Srbije, pokazuju da je Vojvodina na trećem mestu po stopi nezaposlenosti od svih regiona u Srbiji, ali zapravo beleži skoro duplo veći porast aktivnosti stanovništva u odnosu na isti period prošle godine. Ovo znači da sve više građana radi ili barem traži neki posao. Poražavajuće je da je do porasta zaposlenosti došlo samo u sektorima sezonskih, povremenih poslova, dok je opala stopa zaposlenosti na neodređeno vreme i u državnim službama. 
 
U Vojvodini, pokazuju podaci, sve je više mladih koji makar traže posao, ali se najviše zapošljavaju u trgovini i u prerađivačkoj industriji. Generalno, u celoj Srbiji se najviše ljudi zaposlilo u poljoprivredi i u prerađivačkoj industriji. Žene su malo uspešnije dobijale posao u odnosu na isti period prošle godine, ali je to i dalje slabo zbog, takođe, boljeg zapošljavanja muškaraca.
 
Zabrinjavaju podaci o stopi neaktivnog stanovništva. Skoro polovina anketiranih od strane Zavoda izjasnilo se da uopšte ne traži posao.
 
Inače, u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji se i statistički najteže zapošljavaju visokoobrazovani ljudi, dok je zabeležen porast zapošljavanja građana s nižim i srednjim obrazovanjem.
 
Kompletne podatke u brojkama možete da pogledate OVDE.
  • ns

    03.12.2016 22:17
    tuzno
    Tuzno, jako tuzno, sta vise reci, sve se vidi i sve se zna i bez ovog clanka. Zar Vojvodina koja ima toliko obradivog zemljita i koja je nekada bila privredno razvijena, hranila ne celu Vojvodinu, nego europu, treba ovako nesto da dozivi? Ne, ali nadajmo se boljem, jer nada uvek postoji!
  • Anonimna

    03.12.2016 07:58
    Varka je i ugovor na odredjeno,prijave radnike,pokupe pare i opet otkaz. Sve nam je nesigurno.
  • katastrofa

    01.12.2016 20:03
    !
    Mnoge firme tako,zaposljavaju preko studentskog,privremeno povremenih ugovora,ugovora o delu itd. A trebaju im radnici i fale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina