Vojvođani svakodnevno pronalaze povređene i mrtve rode kraj puta i u dvorištima

Stotinak roda i njihovih mladunčadi strada od sredine jula do kraja avgusta u različitim delovima Vojvodine.
Vojvođani svakodnevno pronalaze povređene i mrtve rode kraj puta i u dvorištima
Foto: Pixabay
Kako prenose "Novosti", ovo je period kada većina mladunaca bele rode izleće iz gnezda. Oni tek uče da lete i da sami "love" hranu, te se pripremaju za prvu seobu na jug.
 
Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirodu Marko Tucakov kaže da stradaju mladunci ali neretko i roditelji koji su iscrpljeni od neprestanih napora da pribave hranu potomstvu.
 
"Ovih dana javljaju nam se svakodnevno građani koji povređene rode pronalaze kraj puteva, u dvorištima svojih kuća, na javnim mestima", poručuje Tucakov i upućuje da ako pronađene rode ne mogu da lete, to predstavlja jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje.
 
Poslednjih dana zabeležena su stradanja roda u Bačkom Magliću, Mačvanskoj Mitrovici i nekolicini drugih vojvođanskih mesta.
 
Rode se često sudaraju sa žicama na dalekovodima, ali nije redak slučaj da se mladunci povrede još u gnezdu, u čiji strukturu je poslednjih godina "upleteno" sve više veštačkih materijala. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda.
 
Ukoliko građani pronađu rode na tlu, gnezdo koje je u letnjoj oluji palo sa mladuncima nesposobnim za let, ili pak uoče povređene odrasle rode nesposobne da polete, potrebno je da pozovu Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako bi tim ornitologa što pre izašao na teren.
  • pajo patak

    08.08.2018 12:34
    daje se na znanje
    Za sve bačke medaljone, banatske bonbone i sremske bataljone ( bez Baranje )
    Lik se zove Petrovgrad ( ćirilicom ), osim na ovu temu pogledajte ssve komentare do sada i shvatićete da je ovde došao ( kao i sve zeme ) da nas uči српству и чекићству, a da još uvek govori jezikom sredine iz koje je doašao, a takođe je zadržao običaje i vrednosti iste.
  • proka

    08.08.2018 07:52
    informacija
    radi se o rodama na teritoriji Vojvodine za koju ( nažalost ) delimično imamo iformacije za razliku od ostatka Srbije za koji ni oni sami ne znaju šta se dešava !!!
  • Петровград

    07.08.2018 19:31
    Војвођанске роде, војвођанска толеранција...

    Ми Војвођани, ми у Војводини...

    Војвођанство...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina