Temerin: Udruženja za zaštitu životinja zabrinuta za napuštene životinje koje se odvoze u prihvatilište

Napušteni psi sa ulica u opštini Srbobran odnose se u kaveze u Temerinu, u kojima, kako tvrde iz Udruženja za zaštitu prava životinja BAK iz Nadalja, nema uslova za njihovo zbrinjavanje.
Temerin: Udruženja za zaštitu životinja zabrinuta za napuštene životinje koje se odvoze u prihvatilište
Foto: Pixabay
Iz Udruženja navode da su psi životno ugroženi i tokom grupnog prevoza do Temerina, u limenim sanducima sa nedovoljno ventilacije. Ono što ljubitelje životinja posebno zabrinjava jeste sudbina pasa, jer se ne zna gde i kako završavaju posle karantina u Temerinu.
 
U avgustu je u Srbobranu, Nadalju i Turiji uhvaćeno 12, a u septembru 15 pasa. Posle druge akcije predstavnici udruženja BAK zatekli su u Temerinu 15 pasa, od kojih je jedan izvučen, za šta je plaćeno 3.600 dinara.
 
Nekoliko dana kasnije, u prihvatilištu je bilo ukupno pet pasa, a u jednom kavezu ležalo je štene u krvi, koje je udavio veliki beli azijat. Tokom naredne posete, navode, naišli su na razvaljene kaveze, a psi su bili pušteni.
 
"Boksovi za pse u Temerinu su kranje nehigijenski. Hrana se baca na beton, na kojem psi leže izmešani, zdravi i bolesni, mužjaci i ženke, veliki i mali. Objekti ne ispunjavaju uslove propisane za prihvatilišta ili pansione za životinje", navela je čelnica udruženja BAK Svetlana Đorđin.
 
Hvatanje napuštenih pasa u Srbobranu, kao i u mnogim drugim vojvođanskim opštinama, obavlja "Zoohigijena Aza" sa sedištem u Odžacima, koja je iznajmila objekte JKP "Temerin" u ovom gradu. Ugovor sa "Azom" potpisalo je JKP "Graditelj" iz Srbobrana, na osnovu odluke iz lokalne Skupštine da se obavljanje usluga zoohigijene poveri privatnom preduzežu, jer opština nema kapaciteta za taj posao.
 
Zahteve za inspekcijsku kontrolu prihvatilišta u Temerinu podneli su udruženje BAK i NVO "Solidarno za životinje i prirodu" iz Beograda. 
 
"Ovo preduzeće radi tako što hvata pse u jednoj opštini, a izbacuje ih u drugim, pa iste ponovo hvata, o čemu svedoče brojni građani. Širom Vojvodine pojavljuju se novi čopori nepoznatih pasa, uplašenih i dezorijentisanih, često bolesnih i povređenih, koji predstavljaju opasnost od širenja zaraznih bolesti, kao i za bezbednost", navela je Aleksandra Dudić iz NVO "Solidarno za životinje i prirodu" u prijavi koju je krajem septembra dostavila Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.
  • Joip

    04.10.2018 07:38
    Beskucnik
    Da li je neko primrtio beskucnika koji vec 3 dana lezi na trotoaru ispred Idee na Bul. Oslobodjenja? Mozda nije ni ziv? Toliko o brizi za covekom!
  • Stasa

    03.10.2018 23:09
    Izvlacenje para iz opstina preko ledja nesrecnih zivotinja
    Samo da izvuku sto vise para fakturisu usluge koje ne urade a sirote zivotinje umiru
    Inspekcija naravno nista ne radi
    Aj sto kradu na skupljanju uginulih zivotinja u ns ali ovo su Zivi psi
  • Vlada

    03.10.2018 19:52
    ---
    Briga prema životinjama je slika civilizacijskog nivoa jednog društva. Na niskom smo granama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina