Materinski dodatak je nova mera pronatalitetne politike u Vojvodini

Nezaposlene majke u Vojvodini, koje su rodile treće ili četvrto dete u periodu od 1. jula 2018. godine pa nadalje, od Nove godine će imati pravo na materinski dodatak.
Materinski dodatak je nova mera pronatalitetne politike u Vojvodini
Foto: Pixabay
Materinski dodatak je nova mera pronatalitetne politike u Vojvodini, čiji predlog za uvođenje je danas usvojila Pokrajinska vlada. Pravo se odnosi na nezaposlene majke s obzirom na to da zaposlene majke novorođenog trećeg ili četvrtog deteta, po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, već imaju pravo na naknade. 
 
Kako za 021 kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, materinski dodatak iznosiće 15.000 dinara i isplaćivaće se dve godine. Inače, pomoć za treće dete koju je Pokrajina ranije isplaćivala, a koja je ukinuta ove godine zbog usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, iznosila je 12.000 dinara.
 
Isplata materinskog dodatka počinje od 1. januara, kaže Mirović.
 
"Ovo je dodatno pravo i nova mera pronatalitetne politike u Vojvodini, koju smo uveli u nameri da u ravnopravniji položaj dovedemo nezaposlene majke koje su rodile treće ili četvrto dete. Sredstva u budžetu su obezbeđena i očekujem da će predlog ove odluke biti usvojen na sednici Skupštine Vojvodine, do 20. decembra", navodi Mirović.
 
Kako dodaje, sredstva namenjena pronatalitetnoj politici u Vojvodini ostaju 600 miliona dinara.
 
"Druga važna mera tiče se uvećanja sredstava u gotovo dvostrukom iznosu za stambeno proširenje za porodice sa troje i više dece - planiramo da taj iznos bude veći od 200 miliona dinara naredne godine. Sa pomenute dve mere ćemo uspeti da u Vojvodini obuhvatimo više stotina porodica iz kategorija i iz segmenata demografske politike koje nisu obuhvaćene mahom ni u lokalnim samoupravama, ni u drugim delovima naše zemlje", kaže pokrajinski premijer. 
 
On dodaje da je Pokrajinska vlada danas usvojila i predlog odluke o osnivanju Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Subotici, drugi ovakve vrste u Vojvodini. Ovaj centar imaće oko desetak zaposlenih, poslovaće po principu postojećeg centra u Novom Sadu, te će biti usmeren ka podršci deci koja nemaju adekvatno roditeljsko staranje. Obuhvatiće područje Severnobačkog i Severnobanatskog okruga.
 
"Nadamo se da ćemo narednih godina uspeti da formiramo istu ustanovu i na prostoru Južnog Banata i na taj način imamo delotvoran sistem zaštite prava deteta u celoj Vojvodini", zaključuje Mirović.
  • Suzana petrovic

    30.12.2020 18:19
    Materinski dodatak
    Dali je to samo za Vojvodinu,ili je i okolina Beograda,i sta treba da se preda za to?
  • Dragana

    28.01.2019 00:14
    ZAŠTO?
    Zbog čega samo deca koja su rodjena od jula... A sta je sa decom koja su rodjena malo ranije... Sta je sa ostalim ne zaposlenim majkama... ZASTO SMO MI MANJE VREDNI?
  • Ivana

    21.01.2019 09:56
    Gde se predaje za to I sta treba of dokumenta samo me setaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.