Revizor: Solidarnu pomoć dobilo i rukovodstvo "Srem gasa"

Javno preduzeće "Srem gas" iz Sremske Mitrovice isplatilo je svim zaposlenima, uključujući i rukovodstvu, solidarnu pomoć u iznosu od po 22.620 dinara, utvrdio je Državni revizor.
Revizor: Solidarnu pomoć dobilo i rukovodstvo "Srem gasa"
Foto: 021
Solidarna pomoć isplaćena je zbog "ublažavanja nepovoljnog materijalnog stanja", ali bez jasno definisanih uslova za dodelu na osnovu kojih bi se utvrdilo pravo zaposlenih na takvu vrstu pomoći pa, po zaključku revizora, "postoji mogućnost da je ova vrsta pomoći dodeljena i zaposlenima koji nisu u nepovoljnom položaju".
 
Solidarna pomoć u ukupnom iznosu od 746 hiljada dinara podeljena je svakom od 33 zaposlena (22.620 dinara), uključujući i rukovodstvu, prema odluci direktora bez jasno definisanog kriterijuma.
 
Obračun zarada, naknada i ostalih primanja zaposlenih vršio se na osnovu kolektivnog ugovora kod poslodavca i Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, koji donosi direktor preduzeća, a na koji saglasnost daje osnivač, odnosno Grad. Ovaj pravilnik stavlja kontrolu nad obračunom i isplatom zarada u ruke direktora preduzeća, bez obzira na radni učinak, osnovnu zaradu i stav osnivača.
 
Državni revizor otkrio je brojne druge nepravilnosti za 2017. godinu koje se uglavnom odnose na knjiženje i koje rezultiraju nerealnim finansijskim izveštajima.
 
Tako je "Srem gas" uslugu izgradnje gasnih priključaka naplaćivao po osnovu Odluke koju je usvojio, a da na nju osnivač, odnosno Grad Sremska Mitrovica, nije dao saglasnost. Ostvarujući prihod od izgradnje priključaka na ovaj način ovo javno preduzeće moglo je da naškodi interesu građana.
 
Prema mišljenju revizora, izuzev ovih nekoliko slučajeva na koje je preduzeću skrenuta pažnja, transakcije, odluke i i aktivnosti JP "Srem gas" u 2017. godini su izvršene u skladu sa zakonom. 
  • Penzionerka

    14.01.2019 14:02
    Javna preduzeća su prćija stranaka na vlasti. Posle izbora dele ih kao dragulje. Oni služe za zapošljavanje partijaca, za izvlaćenje love za sve i svašta u interesu vlasti, za guranje u autobuse podrške vlasti, I ZATO ih AV nije reformisao nego je za fiskalnu konsolidaciju , olešio penzonere.
  • nema pravila

    10.01.2019 17:01
    vec od slucaja do slucaja
    Ta solidarna pomoc je jako zanimljiva ovako na pokrajinskom i republickom nivou. Neki su dobili celu sumu, neki pola, neki nesto izmedju a neki i nista.
    Sve zavisi ko je osnivac preduzeca (republika, pokrajina, opstina, ...), koja ministarstva su nadlezna, koliko je politicki jak lokalni direktor, predsednik opstine, sekretar, predsednik sindikata, itd.
  • Popaj

    10.01.2019 15:55
    @SMile

    Lupas gluposti ali bitno da si nesto napisao. Radnik/Majstor u JP Srem Gas ima platu oko 41.000 SA SVIME sto ide uz platu a NE 80.000. Taj isti Srem Gas NEMA VEZE sa povecanjem cene gradskog grejanja koje vrsi JKP Toplifikacija. Njima je cenu digao Bajatovicev Srbija Gas. Obrati se "Toplifikacij" oko toga a isto i oko plata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina