FOTO: Sprečeno krijumčarenje zaštićenih vrsta papagaja

Carinici su u nedelju, 20. januara na prelazu Bački Vinogradi u saradanji sa policijom sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama.
Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je na red za kontrolu pristigao automobil "opel astra" subotičkih registarskih oznaka. Na pitanje šta ima da prijavi, 58-vozač iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje.
 
Detaljnom kontrolom je najpre u zadnjem desnom stubu karoserije automobila pronađen jedna živa "nimfa" (Nymphicus hollandicus), koja je bila imobilisana u vreći za krompir.
 
Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila. U svakoj od njih bila su po tri živa papagaja. Reč je o jednom "amazoncu" (Amazona sp.), četiri "pirure" (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti "kina aleksandar" (Psittacula derbiana).
 
U ovakvim situacijama zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine. Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju Zoološkog vrta Palić.
 
Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).
 
Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava.
 
  • animal planet

    21.01.2019 14:29
    Kakve divne pticice .
  • lazar

    21.01.2019 13:18
    i njega tako
    Tako bih ja njega vez'o u kutiju i pod kola pa da se vozas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina