Deo opozicije ponovo bojkotuje Skupštinu Vojvodine, Deklaracija o zaštiti životne sredine "prazna priča"

Poslanici Skupštine Vojvodine na današnjoj sednici usvojili su predlog Deklaracije o zaštiti životne u Vojvodini, te se Pokrajina načelno obavezala da uspostavi bolji sistem zaštite životne sredine.
Deo opozicije ponovo bojkotuje Skupštinu Vojvodine, Deklaracija o zaštiti životne sredine "prazna priča"
Foto: 021.rs
Deklaracija utvrđuje da će se Pokrajina potruditi da zaštita životne sredine bude zastupljenija u obrazovnom sistemu i opštoj edukaciji, da će razmena informacija i znanja u naučnoj zajednici biti bolja, kao i da će se razvijati saradnja sa civilnim sektorom, koji će biti uključeniji u sprovođenje zaštite životne sredine.
 
Prema tekstu deklaracije, Pokrajina će promovisati koncept cirkularne ekonomije (ponovno korišćenje otpada kao resursa, u cilju smanjenja ukupne količine otpada), potrudiće se da uspostavi ekološku mrežu više područja i efikasniju kontrolu svih faktora koji dovode do ugrožavanja životne sredine (neprekidan nadzor, upozorenja, kazne).
 
Deklaracija se, između ostalog, dotiče i mogućnosti uvođenja javnog prevoza na alternativna goriva (u cilju smanjenja potrošnje uglja i mazuta), energetski efikasnog sistema grejanja u ustanovama, kao i zabrane ili preporuke prestanka korišćenja plastičnih kesa i proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine. 
 
Na dnevnom redu je i predlog odluke o prenošenju određenih nadležnosti sa lokalnog nivoa na Pokrajinsku vladu, a u oblasti zdravstva. To podrazumeva, pre svega, stavljanje 44 doma zdravlja u nadležnost Pokrajine, a na osnovu odredbi nedavno usvojenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji ovu obavezu i predviđa. Više o ovoj temi čitajte OVDE.
 
 
"Slovo na papiru" i obećanja
 
Poslanici opozicije u Skupštini Vojvodine protiv su donošenja Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini jer, kako kažu, smatraju je deklarativnim slovom na papiru koje neće biti sprovedeno. 
 
Međutim, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručuje da se deklaracijom uspostavlja temelj budućih ulaganja u oblasti zaštite životne sredine, počev već od narednih meseci i sa konkretnim akcijama. On navodi da će u sprovođenje mera biti uključen civilni sektor, te da se planira uvođenje inicijative "Zelena nedelja" i "Čista nedelja", u saradnji sa osnovnim i srednjim školama. On precizira da će se svim opštinama na teritoriji Vojvodini uputiti preporuka (po ugledu na Grad Beograd) koja se fokusira na izbacivanje plastičnih kesa i druge jednokratne ambalaže iz upotrebe, kao i da se planira formiranje Fonda za pošumljavanje Vojvodine.
 
"Do sada nismo imali ovako sveobuhvatan dokument i očekujemo da ga sve poslaničke grupe predlože. Ovo nije politička, niti marketinška akcija, već nasušna potreba čitave Vojvodine, strategija za borbu za bolji život sadašnjih i budućih generacija. Svi smo izloženi istim rizicima i opasnostima kad je reč o životnoj sredini i moraju se pronaći načini da se iz međunarodnih, pokrajinskog, republičkog i lokalnih fondova izdvoje sredstva da se ovo sprovede", kaže Mirović.
 
Na pitanje 021 da li Vojvodina ima dovoljno novca da se uhvati ukoštac s ovim problemima, Mirović kaže da ne želi u ovom trenutku da govori o ukupnoj ceni, ali da ona nije mala.
 
"Procenjujemo da je reč o velikoj sumi, ali nema ništa preče. Ko može da kaže kolika je cena bezbednije životne sredine? Koštaće mnogo, ali sigurno manje nego što koštaju životi ljudi", dodaje Mirović. 
 
Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Vojvodine Robert Kolar smatra da je posebna deklaracija o zaštiti životne sredine nepotrebna jer sve ingerencije koje su potrebne za sprovođenje mera svakako sekretarijat za zaštitu životne sredine već ima. Kako kaže, resorni sekretarijat ima i veće nadležnosti u odnosu na druge sekretarijate, ali ih ne koristi.
 
"Ako vladajuća većina nije zadovoljna ingerencijama koje Vojvodina ima u ovoj oblasti, može da inicira izmenu zakona i traži veće nadležnosti. Ni u okviru postojećeg budžeta stvari koje su obećavali da će biti rešene - poput Velikog bačkog kanala, NP 'Fruška gora', Naftna industrija Srbije i problem eksploatacije nafte, ne rešavaju se. Čak naprotiv, ovaj sekretarijat, umesto da dobija veća sredstva, ista se smanjuju i preusmeravaju na druge pozicije. Smatramo da je ova deklaracija prazna priča i, nakon tri godine vlasti, pokušaj da se zamaže fokus i skrene pažnja da od svega obećanog nije urađeno ništa", kaže Kolar.
 
Protiv deklaracije su i radikali, čiji poslanik Đurađ Jakšić navodi da je reč o besmislici pred kraj mandata vlasti, u izbornoj godini.
 
"Očekivali smo od naprednjačkog režima konkretna dela i korake u oblasti zaštite životne sredine, a ne praznu priču koja nije obavezujućeg karaktera. Zabrinjava da APV u 2019. godini u budžetu izdvaja svega 927 miliona za zaštitu životne sredine - mrvice iz pokrajinskog budžeta, a Grad Novi Sad u 2019. godini za istu namenu izdvaja 1,6 milijardi dinara. To zabrinjava i to nije normalno. Pokrajinska vlast ulaže 44 miliona evra u novu zgradu RTV-a, troše i bagatelišu milione evra na kojekakve besmislene projekte, a Vojvodina ima neispravnu, zatrovanu vodu - u više od 100 gradova, opština i sela gde živi više od 600.000 stanovnika nivo arsena je veći od dozvoljenog", navodi Jakšić.
 
Radikali su, inače, i protiv prenošenja nadležnosti sa opština na Pokrajinu u oblasti zdravstva, smatrajući da se na taj način širi nadležnost izvršne vlasti i potire predstavničko telo tj. Skupština Vojvodine.
 
"Naprednjaci su 2014. godine žestoko kritikovali Bojana Pajtića, kad je prenosio nadležnosti sa Skupštine Vojvodine na Pokrajinsku vladu u oblasti zdravstva, a sad oni sa pozicije vlasti u elaboratu tvrde kako je to nešto racionalno i genijalno. Za istu stvar imaju dijametralno suprotan politički stav", dodaje Jakšić.
 
Aron Čonka u ime "Alternative za Vojvodinu" poručuje da će ova poslanička grupa nastaviti sa bojkotom sednica jer zahtevi koje su postavili nisu ispunjeni ni mesecima kasnije. U vezi sa predloženim dokumentom, Čonka naglašava da deklaracija nema niz mera, kako ih predstavlja Igor Mirović, već su to deklarativni navodi koji proizilaze iz međunarodnih obaveza Srbije. "Sve je već predviđeno našim važećim zakonima, samo treba primenjivati. Na primer, inspekcija je odmah morala da reaguje kad se pojavio problem sa pijaćom vodom. Ta inspekcija ne radi ništa", smatra Čonka.
 
Poslanica iz Narodne stranke Svetlana Kozić dodaje da se donosi "spisak želja" u području koje je, u odnosu na ceo region, najmanje pošumljeno, sa neispravnom vodom.
 
"Mi se danas nalazimo u fazi donošenja deklaracije, najmanje obavezujućeg dokumenta. Ovo je predfaza predrazmišljanja o tome šta u ovoj oblasti treba da radimo. Vreme je da se odbor i savet za bezbednost bave problemom pitke vode, a to pitanje se, recimo, nalazi na devetom, skoro poslednjem mestu u tekstu deklaracije", kaže Kozić.
 
Poslanik DS Goran Paunović dotakao se spornih razrešenja i imenovanja članova saveta fakulteta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu. Kako kaže, 2016. godine je u visokoškolskim ustanovama bilo znatno više predstavnika zaposlenih - profesora, vannastavnog osoblja, kao i studenata u telu koje se pita o najbitnijim stvarima na fakultetu. Međutim, uskoro će se taj odnos značajno promeniti i vlast će imati mnogo veću kontrolu.
 
"Imaćete više od 60 članova saveta, imenovanih na predlog SNS. Sami zaključite u kom pravcu ide ovakva politika i zašto se pravi partijski univerzitet. Mi i dalje bojkotujemo sednice, ali će se naši poslanici danas pojaviti u toku ove tačke dnevnog reda jer smatramo da je bitno. Najveća odgovornost za situaciju u društvu nosi SNS i mora da promeni svoj odnos prema građanima i opoziciji - bližimo se izbornoj godini, a SNS će ozbiljno dovesti u pitanje svoj legitimitet ako jedan broj političkih opcija ne bude učestvovao na izborima. Siguran sam da im to nije u interesu", smatra Paunović.
 
 
Poslanici raspravljaju i o merama podrške za razvoj sela, međunarodnim odnosima sa Republikom Kinom (konkretno, sa provincijom Hebej) i o godišnjem izveštaju o radu fonda "Evropski poslovi".
 
U dopuni dnevnog reda našle su se i pomenute odluke o razrešenju i imenovanju članova saveta fakulteta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, a koji su iz reda osnivača. Detalje o tome čitajte OVDE.
  • Lala NS

    28.05.2019 20:23
    Neznaju oni
    Neznaju oni šta sve obuhvata Životna sredinai napisaše Deklaraciju !
    Misle da je to dobar osnov za Pranje novca.
    Globalno zagrevanje i ugrožavanje Životne sredine, neumitno utiče na sve.
    Pokrenimo SE !
  • Ns

    28.05.2019 20:06
    Gradjanin
    Ovi sto bojkotuju ne treba ni platu da prime.Za cega ih narod placa ?
  • ozlojedjen

    28.05.2019 16:51
    Jedino sto znate to je da sedite u fotelji .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".