Državni revizor zadovoljan finansijama u Pokrajini

Autonomna Pokrajina Vojvodina ima uredne finansijske izveštaje i tek poneku utvrđenu nepravilnost, utvrdio je državni revizor.
Državni revizor zadovoljan finansijama u Pokrajini
Foto: 021.rs
Državna revizorska institucija boravila je u Pokrajini i kontrolisala finansijske izveštaje završnog budžeta za 2018. godinu.
 
Najveći broj dokumenata je uredan. 
 
Ono što državna revizorska institucija posmatra kao potencijalnu opasnost po finansije Pokrajine je broj sudskih postupaka i eventualna šteta koja može da nastane gubljenjem spora i naknadom štete. Revizor je ustanovio da je Pokrajina tužena strana u 101 sporu, čija je ukupna vrednost 881 miliona dinara. Pokrajina je, s druge strane, tužilac u 225 predmeta, ukupno vrednih 903 miliona dinara. Kao izvršni poverilac vodi 1.022 predmeta ukupne vrednosti 1,6 milijardi dinara, kao i 81 postupak u svojstvu stečajnog poverioca, u vrednosti od skoro dve milijarde dinara.
 
Prema zaključku DRI, ovo su materijalno značajni postupci i mogu da, pre ili kasnije, imaju efekat na finansije Pokrajine. 
 
Kad je reč o upravljanju rizicima, revizor je utvrdio da Pravobranilaštvo APV, budžetska inspekcija APV i Sekretarijat za sport nisu dokumentovali sve transakcije i poslove, to jest da nemaju mapu poslovnih procesa, što je suprotno aktima o finansijskoj kontroli u javnom sektoru. Takođe, budžetska inspekcija i pravobranilaštvo nema strategiju upravljanja rizikom. Revizor im preporučuje da usvoje ove dokumente. 
 
Revizor je kontrolisao i isplate plata u sekretarijatu za zdravstvo, sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Upravi za kapitalna ulaganja i u Upravi za zajedničke poslove. Ustanovljeno je da su plate pravilno isplaćene i evidentirane.
 
Sitne nedostatke koji su uočeni, Pokrajina je ispravljala na licu mesta. 
 
Bitno je napomenuti da je Državna revizorska institucija u ovoj reviziji "češljala" samo konsolidovane finansijske izveštaje i delove izveštaja pojedinih sekretarijata, ali nije se bavila revizijom pravilnosti poslovanja Pokrajine, što je činila kod najvećeg broja prethodnih subjekata revizije. 
 
Izveštaj DRI o finansijama Pokrajine u celini čitajte OVDE.
  • Gajda

    11.06.2019 14:39
    Sve lopov do lopova, a kao sve po zakonu, kao i moja baba što igra za repku u fudbalu!
  • .

    11.06.2019 12:20
    /
    Najvaznije je da je on zadovoljan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.