Predsednik SO Subotice: Titula počasnog građanina je ispravljanje nepravde prema Danilu Kišu

Dodeljivanjem titule počasnog građanina Subotice Danilu Kišu, donosioci odluke u Skupštini grada smatrali su da se time ispravlja nepravda prema velikom piscu, i to na trideset godina od njegove smrti, naveo je za Radio slobodna Evropa predsednik Skupštine opštine Subotica Tivadar Bunford.
"Skupština je na poslednjoj sednici sa velikim zadovoljstvom i bez ijednog glasa protiv ili uzdržanog prihvatila predlog gradonačelnika i posthumno Danilu Kišu dodelila zvanje Počasni građanin za istaknuto i trajno životno delo. Lik i delo Danila Kiša predstavljaju univerzalnu, kosmpolitsku vrednost koja kao takva ne zaslužuje da bude stavljena u drugačiji kontekst. Ni predlagač ni donosioci odluke u svom činjenju nisu se rukovodili ličnim već javnim interesom, smatrajući da na taj način ispravljaju nepravdu i na neki način u godini kada se navršava trideset godina od njegove smrti vraćaju dug Danilu Kišu, rođenom Subotičaninu", navodi Bunford za RSE.
 
To je i prva zvanična reakcija nakon što je više od 160 istaknutih javnih ličnosti, podržalo zahtev Mirjane Miočinović, teatrološkinje i Kišove prve supruge, te nosioca autorskih parva na Kišova dela, da vlasti u Subotici povuku odluku o posthumnom dodeljivanju zvanja počasnog građanina.
 
Kako se navodi u peticiji, potpisnici smatraju da je "neprimereno i neprihvatljivo" donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, "koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela".
 
Bogdan Laban je široj javnosti postao poznat posebno nakon incidenta iz 2017. godine, kada je šamarao i žestoko vređao jednog od svojih stranačkih kolega, o čemu postoji i audio zapis.
  • Vojislav

    01.07.2019 10:01
    Odvratno!
    Ovo je stvarno degutantno da SNS i taj Laban, koji apsolutno nista nemaju zajedničko sa jednom kulturom i vrednostima koju je personifikovao i u svojim delima prenosio Danilo Kiš, predlažu Kiša za bilo šta! Odvratno!
  • Snežana

    30.06.2019 23:23
    Član biblioteke
    Predlog za rešenje: Neka svaki od odbornika SO Subotica navede naslov jednog Kišovog dela.
  • ISTORIČAR

    30.06.2019 21:58
    Laban predlaže
    Taj Laban u životu nije pročitao ni redak iz Kišovih dela. Ali SNS odlučio da se dopadne građanima Srbije u smislu "mi intelektualci" predlažemo. Da je Kiš živ i da vidi ove naprdnjake napisao bi najbolje delo "Grobnica za Srbiju".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".