Vršac: Krajem godine počinje izgradnja Centra za demenciju

Prvi Centar za demenciju u Srbiji biće u Vršcu, a njegova izgradnja počeće krajem godine.
Vršac: Krajem godine počinje izgradnja Centra za demenciju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Objekat će biti u okviru Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović", površine 1.000 metara kvadratnih, a kapacitet će biti 30 ležajeva.
 
Centar se gradi kroz prekogranični IPA projekat Evropske unije koji Srbija realizuje s Rumunijom, odnosno Specijalna bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu sa Opštom bolnicom u Rešici.
 
Direktorka Specijalne bolnice Tatjana Voskresenski kaže za Tanjug da su već dobili građevinsku dozvolu i da je raspisan tender za izvođača radova koji traje dva meseca i da očekuje da će građevinski radovi početi do kraja godine.
 
"Novi objekat biće u krugu bolnice, birali smo lokaciju koja je više u zelenilu. Objekat će imati oko 1.000 kvadrata i biće prilagođen za smeštaj i lečenje 30 pačijenata obolelih od demencije", naglasila je Voskresenska.
 
Ukupna vrednost projekta ptrekogranične saradnje je 1,1 milion evra, a bolnica u Vršcu dobiće za izgradnju centra oko 680.000 evra.
 
Prekogranična saradnja ogleda se u istraživanju faktora rizika za nastanak demencije. Voskresenska naglašava da je u poslednjih nekoliko godina povećan broj pacijenata koji su na lečenju, a koji pate od demencije. Od 900 postelja, koliko ima Specijalna bolnica, na tri odeljenja oko 200 postelja namenjeno je za lečenje demencija, njihovih komplikacija i svih organskih simptoma - gerontopsihijatriju.
 
Dodaje da je stalno na čekanju desetak pacijenata. 
 
"Stalno imamo zahteve rodbine za smeštaj takvih pacijenata. Nismo u mogućnosti da primimo sve i uvek imamo više od deset pacijenata koji čekaju", pojasnila je ona i dodala da je cilj da se tim ljudima omogući human i adekvatan način lečenja i poboljša kvalitet života.
 
Ministarstvu zdravlja već su prosledili zahtev za prijem novih kadrova - lekara i medicinskih sestara. "Ministarstvo zdravlja vodi kadrovsku politiku. Podnet je zahtev, ali to ne zavisi od nas. Potrudićemo se i da preraspodelom naših kadrova omogućimo adekvatano lečenje tim pacijentima", naglasila je ona.
  • @Realan

    10.08.2019 13:32
    Kanda tebi medicina jos nije zatrebala kad si tako spreman da je pljucnes...
  • Utopija

    09.08.2019 20:37
    Jedan centar nije dovoljan, svi smo mi dementni izgleda..
  • Realan

    09.08.2019 19:30
    Ah
    "Zvanična" medicina ne leči, ona samo prodaje "lekove".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.