DRI: Milioni dinara sumnjivo deljeni u DVP "Hidrosrem"

Državna revizorska institucija utvrdila je brojne nepravilnosti poslovanja Vodoprivrednog društva "Hidrosrem" iz Sremske Mitrovice, kada su u pitanju javne nabavke, obračun i isplata zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda i uplata dobiti u toku 2018. godine.
DRI: Milioni dinara sumnjivo deljeni u DVP "Hidrosrem"
Foto: 021.rs
Naime, ovo društvo koje je u stopostotnom vlasništvu Republike Srbije, nije donelo akt kojim se bliže određuje postupak javnih nabavki, a ni godišnji plan javnih nabavki.
 
Postupci koji su sprovedeni ne evidentiraju se, niti se dostavljaju Upravi za javne nabavke.
 
Izvršene su javne nabavke u vrednosti od 11.3 miliona dinara, bez sprovedenog postupka, iako nisu postojali razlozi za to. Društvo je za izvršenje ugovora o javnoj nabavci sa naručiocem JVP "Vode Vojvodine" na izgradnji crpne stanice "Jegrička" angažovalo podizvođače za izvođenje radova u vrednosti od 6.9 miliona dinara, koji nisu navedeni u ponudi i ugovoru.
 
Takođe, nisu primenjivane odredbe Zakona o privremenom uređivanju osnovice za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, više su obračunate i isplaćene zarade za 9.6 miliona dinara. U 2018. godini takođe je zasnivan radni odnos sa novim licima na određeno vreme i privremeno-povremenim poslovima u broju koji prelazi 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, bez saglasnosti tela Vlade, što nije u saglasnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu.
 
Revizor je utvrdio i da je društvo za 2018. godinu isplatilo bruto zaradu direktoru u iznosu većem od zakonom utvrđene maksimalne zarade za 271.000 dinara. Naime, mesečna zarada direktora Društva tokom prethodne godine iznosila je od 224 hiljade dinara, do 344 hiljade dinara bruto, dok je maksimalna zarada utvrđena za 2018. godinu iznosila 231 hiljadu dinara. 
 
Ove nepravilnosti zajedno čine blizu 20 miliona dinara, koji su potrošeni i evidentirani na načine koji nisu u skladu sa zakonima.
 
Nakon posete "Hidrosremu", DRI je preporučila da se donese akt, koji bliže uređuje postupak javne nabavke, kao i da se nabavke nadalje pravilno evidentiraju i dostavljaju Upravi. Naloženo je i da se primenjuje odgovarajuća osnovica zarade i da se visina zarade uskladi sa Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. 
 
Pretežna delatnost "Hidrosrema" je izgradnja hidrotehničkih objekata, a pored toga, Društvo se bavi i izgradnjom mostova i tunela, izgradnjom cevovoda, rušenjem objekata, kao i postavljanjem vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema. Društvo obavlja i uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog dejstva voda, što se odnosi na odbranu od poplava i održavanje sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje.
  • Redžep

    15.01.2023 07:51
    Kazna
    Jel ovaj direktor kažnjen?
    Ili istraga tapka u mestu.
  • Sofija

    14.09.2019 17:53
    Svašta
    Pa ne bi čovek uzeo toliku platu da mu ne treba!
  • mile

    12.09.2019 06:31
    Nakacise se na firmu gde se radi , jedna od retkih gde se posteno radi , sa dobrim i sposobnim direktorom. Ne daj se Slavko barabama sitni su , sva podrska, srem je uz tebe. .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina