Predsednik opštine Irig tri godine dodeljivao novac svom udruženju, za smenu "ne postoji politička volja"

Skupština opštine Irig oglušila se o preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje predsednika opštine Stevana Kazimirovića, za koga je dokazano da je sopstvenom udruženju dodeljivao novac iz budžeta tri godine zaredom, saznaje 021.
Agencija je proteklih meseci, počev od decembra prošle godine, insistirala na razrešenju Kazimirovića sa funkcije predsednika opštine zato što je tri godine zaredom, od 2015. do 2017, po konkursima dodelio ukupno 4,6 miliona dinara Kulturno-umetničkom društvu "Zmaj", čiji je bio jedini zakonski zastupnik. 
 
Odbornici Skupštine opštine, odlučujući po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije, odbacili su inicijativu za razrešenje, jer, kako su naveli, "u tom trenutku ne postoji politička volja". U opštini, inače, sede odbornici Srpske napredne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su sačuvali funkciju Kazimiroviću, članu SNS, inače reizabranom na funkciju u maju ove godine.
 
Šta je ustanovila Agencija za borbu protiv korupcije?
 
Agencija je sprovela istragu na osnovu prijave podnete protiv Kazimirovića i ustanovila da je predsednik opštine Irig u dva navrata prekršio zakon i došao u sukob interesa. Prva situacija odnosi se na njegovu zakonsku obavezu da, pošto postane funkcioner, prijavi sve druge funkcije, a u trenutku kad je početkom 2015. godine postao predsednik opštine, Kazimirović je ujedno bio i zastupnik Planinarsko-smučarskog društva "Dr Laza Marković". On ovu obavezu nije ispoštovao, što je kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
 
Druga situacija odnosi se na pomenuto dodeljivanje miliona iz budžeta opštine KUD-u koji je Kazimirović zastupao. Naime, Kazimirović je u svojstvu predsednika opštine Irig tri puta - 30. aprila 2015. godine, 24. maja 2016. godine i 26. jula 2017. godine, potpisao ugovor o dodeli novca KUD-u "Zmaj" na čijem je čelu bio, što bi faktički značilo da je sklopio ugovore sam sa sobom.
 
Kazimirović je u odgovoru Agenciji naveo da je od trenutka kad je postao predsednik opštine Irig "svoje aktivnosti u KUD 'Zmaj' sveo na minimum i da je kao zastupnik tog udruženja postojao samo formalno u APR-u" zato što niko drugi nije hteo da se prihvati tog posla i volonterske pozicije. Naveo je i da ne spori obaveze koje kao funkcioner ima prema Agenciji, ali da je "smatrao da je od istih izuzet" jer kao zastupnik kulturnog društva nije imao nikakve prihode ili korist.
 
Naveo je da je novac koji je dodeljen KUD-u raspodeljen na osnovu odluke o raspodeli sredstava koja se svake godine donosi na osnovu prijava programa i projekata u oblasti kulture, a da odluku o tome donosi tročlana komisija. Međutim, propustio je da kaže da on, kao predsednik opštine, mora da potpiše i aminuje svaku odluku koja je doneta, a tiče se distribucije novca, kao i da je on zaključio ugovore sa KUD-om, dakle sa samim sobom. Dodao je i da je KUD "Zmaj" najveće kulturno društvo u Irigu i da zato iziskuje i najviše novca, kao i da se "svaki iznos koji je prebačen na račun tog kulturno-umetničkog društva koristi namenski".
 
Zaboravio je da doda i da on lično imenuje članove komisije koja odlučuje o dodeli novca po konkursima, pa i po tom na kojem je njegovo udruženje dobilo milione.
 
Kazimirović je bio na čelu pomenutog kulturno-umetničkog društva od juna 2014. godine do pred kraj jula 2017. godine, a upravo u tom periodu je tri puta dodelio novac svom udruženju - poslednji put neposredno pre nego što će funkciju predsednika i zastupnika KUD-a preneti na izvesnog Zorana Mitića.
 
Prema zakonu, privatni interes je bilo kakva korist ili pogodnost za funkcionera ili povezano lice, a sukob interesa je situacija u kojoj funkcioner ima privatni intneres koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na postupanje funkcionera u obavljanju javne funkcije. 
 
Funkcioner je, po slovu zakona, dužan da javnu funkciju obavlja tako da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i da stvara i održava poverenja građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije. 
 
Agencija za borbu protiv korupcije ustanovila je da Stevan Kazimirović to jasno nije poštovao. Naime, Agencija u svom zaključku navodi da je uzela u obzir njegova izjašnjenja, ali da ona nisu uticala na donošenje konačne i javne odluke. 
 
"U postupku je nesumnjivo utvrđeno da je imenovani, kao predsednik Opštine Irig, sa KUD 'Zmaj' u kojem je obavljao dužnost zastupnika, zaključio ugovore na osnovu kojih su navedenom društvu iz budžeta opštine Irig isplaćena novčana sredstva, čime je javni interes podredio privatnom i funkciju iskoristio za sticanje imovnske koristi za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje navedene javne funkcije", poručuje Agencija u svom zaključku iz decembra i dodaje da se dovodi u pitanje i (ne)pristrasnost rada navedene komisije jer ju je imenovao upravo predsednik opštine.
 
Kad ne postoji politička volja
 
Da je transparentnost dodele novca u malim opštinama gorući problem, te da je lokalnim funkcionerima najlakše da upravljaju kadrom pokazuje i način na koji je Skupština opštine reagovala kad je dobila inicijativu Agencije.
 
Kako je vidljivo u odluci koja je 22. aprila ove godine objavljena u Službenom listu opštine, na osnovu stava odbornika SNS i Lige, ne prihvata se inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije.
 
 
U obrazloženju ovakve odluke lokalnih funkcionera navodi se da je predsednik Skupštine opštine upoznao odbornike sa odlukom Agencije u martu, a tom prilikom su oni izvršili uvid u APR i videli da Kazimirović u tom trenutku nije zastupnik KUD-a "Zmaj" - što je i tačno jer je do tada Kazimirović već postavio drugog zastupnika. 
 
 
Takođe su, kaže se u obrazloženju, proverena pravdanja sredstava i utvrđeno da je novac potrošen namenski. 
 
"Na osnovu prethodno pomenutih radnji... da je za utvrđivanje predloga dnevnog reda i za održavanje sednice potrebna politička volja, koja u ovom momentu ne postoji jer je predizborna godina, zaključeno je da nije potrebno stavljati u predlog dnevnog reda predmetnu inicijativu", kažu odbornici, koji su potom i obavestili Agenciju o tome.
 
Agencija je još jednom tražila poštovanje odluke o razrešenju, ali su odbornici već odlučili da će je ignorisati.
 
Sve će proći bez posledica
 
Odbornici i mogu da ignorišu ovakve inicijative i jasne dokaze koje je pribavila Agencija za borbu protiv korupcije jer nikakvu posledicu neće snositi. Ovo, naime, nije prvi put da se lokalne vlasti oglušuju o preporuke Agencije o sukobu interesa - kako je 021 otkrio, nedavno se ista situacija dogodila i sa donedavnim direktorom Kliničkog centra Vojvodine Petrom Slankamencem, za koga je utvrđeno da je zaposlio svoju ćerku, ali je Pokrajinska vlada odlučila da bi ovakva smena ukaljala ugled profesoru Slankamencu pred odlazak u penziju. Tu priču čitajte OVDE.
 
Takođe, ono što se može primetiti je i činjenica da Opština Irig na svom sajtu ne objavljuje skoro nijedno rešenje o dodeli novca udruženjima. Ono što je moglo da se pronađe je odluka o nedavno sprovedenom konkursu za dodelu novca udruženju koje će pisati strateške dokumente i rešenje po kojem novac dobija "Asocijacija za razvoj Opštine Irig".
 
Na čelu ovog udruženja je Relja Popović, koji se jedno vreme predstavljao kao kontakt za planinarsko društvo i to baš u vreme kada je Stevan Kazimirović bio predsednik istog društva. To je samo jedna od veza koju je moguće napraviti između njih dvojice jednostavnom pretragom na internetu. 
 
 
Kazimirović je, inače, preletač, s obzirom na to da je neposredno pre funkcije predsednika opštine promenio stranku - iz Demokratske stranke preleteo je u Srpsku naprednu stranku.
 
Iz Opštine Irig nisu odgovorili na pitanja 021.
  • Nemanja

    17.10.2019 15:57
    @DragChe

    Ali 'transformacija od autonomaša i ustaša' - na stranu što su Ligaši ljige, ali vi ljudski talog kojima su svi koji se ne lože na vaša nacionalistička vantrzanja 'ustaše' ste poslednji koji treba da se javljate i uopšte izvirujete ispod svog kamena.
  • Djole

    16.10.2019 07:48
    Promasio si temu
    @DragChe
    Stvar je u tome da sam ja ovde procitao ne mali broj tekstova gde je DRI pronasla nevidjene pljacke u lokalnim samoupravama, javnim preduzecima i ustanovama.
    Pa cemu onda uopste i sluzi DRI? Zasto je napravljen?
  • Tamo neko

    16.10.2019 07:23
    Ma Irig ima i balon-halu, znate, jednu od onih montažnih što neko napravi za dva meseca...? Započeti radovi na njoj pre jedno barem 7-8 godina. Nikad nije završena. Čak šta više, sad se sav taj najlon i taj prekrivač iscepao, izgleda kao pravo ruglo. E, a ne bi verovali, neko je i dan danas plaćen lepu sumu da "obezbeđuje" taj objekat. Tuga, tuga, tuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina