Agencija za borbu protiv korupcije nemoćna u smeni predsednika opštine Irig

Agencija za borbu protiv korupcije ne može više ništa da učini u vezi sa inicijativom da predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović bude smenjen sa funkcije zbog ustanovljenog sukoba interesa.
Kako za 021 kažu u Agenciji, time što je Skupština opštine krajem aprila ove godine odbila preporuku Agencije donetu pre oko godinu dana da predsednik opštine bude smenjen jer je prekršio zakon, taj postupak je i zvanično okončan pred ovim organom. 
 
Podsetimo, Agencija je ustanovila, a 021 otkrio da je Kazimirović, kao predsednik opštine, godinama dodeljivao novac po konkursima udruženju koje je zastupao, a u pitanju je suma od 4,6 miliona dinara.
 
Agencija je proteklih meseci, počev od decembra prošle godine, insistirala na razrešenju Kazimirovića sa funkcije predsednika opštine zato što je od 2015. do 2017, po konkursima dodelio novac Kulturno-umetničkom društvu "Zmaj", čiji je bio jedini zakonski zastupnik. 
 
Odbornici Skupštine opštine, odlučujući po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije, odbacili su inicijativu za razrešenje, jer, kako su bukvalno i naveli, "u tom trenutku ne postoji politička volja". U opštini, inače, sede odbornici Srpske napredne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su sačuvali funkciju Kazimiroviću, članu SNS, reizabranom na funkciju u maju ove godine.
 
Kazimirović je u odgovoru Agenciji naveo da je od trenutka kad je postao predsednik opštine Irig "svoje aktivnosti u KUD 'Zmaj' sveo na minimum i da je kao zastupnik tog udruženja postojao samo formalno u APR-u" zato što niko drugi nije hteo da se prihvati tog posla i volonterske pozicije.
 
Naveo je da je novac koji je dodeljen KUD-u raspodeljen na osnovu odluke o raspodeli sredstava koja se svake godine donosi na osnovu prijava programa i projekata u oblasti kulture, a da odluku o tome donosi tročlana komisija. Međutim, propustio je da kaže da on, kao predsednik opštine, mora da potpiše i aminuje svaku odluku koja je doneta, a tiče se distribucije novca, kao i da je on zaključio ugovore sa KUD-om, dakle sa samim sobom.
 
Zaboravio je da doda i da on lično imenuje članove komisije koja odlučuje o dodeli novca po konkursima, pa i po tom na kojem je njegovo udruženje dobilo milione.
 
U opštini Irig nisu odgovorili na pitanja 021.
 
Ovu priču u celini čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Gliša

    23.10.2019 13:09
    Normalno
    Ako ne misli na sebe, kako može da misli na druge? Prvo čovek (funkcioner, direktor ili sl.) mora sebi stomak napuniti, pa tek onda drugima, ...zato i jeste vlast.
    Ko bi cenio siromaha na vlasti?

    I u avionu kada dođe do problema, kažu majkama da prvo moraju sebi stavi maske, pa tek onda deci.
    I sa parama je isto, prvo ih staviš sebi u džep, a zatim ono šta ostane podeliš i drugima.
    Zato i dobijaš poverenje naroda na izborima.
    To se na Zapadu zove - demokratija.
  • BB

    22.10.2019 22:12
    @ Vuksa
    Vuksa prijatelju.
    Zivim I radim na zapadu 25g kao inzenjer I strogo moramo da vodimo racuna (pogotovo sada kada radim u javnoj firmi) o sukobu interesa.
    Sukob interesa je "a big no no". Ne smes da koristis svoju poziciju da se ti ili tvoji (uza familja, zet, snaja,...) okoriste od toga. Pod "okoristiti" mislim na meterijalnu, finansijsku ili bilo kakvu drugu korist.
    Cak, moramo da vodimo racuna I da nema percepcije da postoji sukob interesa. Drugim recima, cak I ako nisi nista smuvao, moras da se ponasas da drugi ne posumnjaju da si muvao. Ako misle da si (a nisi) muvao, skoro je stetno je kao I da jesi.
    Jos jednom: ne sme da bude zloupotrebe pozicije. Nema muvanja. To nije dobro. Zamisli drustvo gde (skoro) svi muvaju I drustvo gde (skoro) niko ne muva. Gde bi radije da zivis I podizes decu.
    Lep Pozdrav
  • Jova palamenika

    22.10.2019 19:29
    Snikim nem problema
    Nisu skinuli ni direktora Jovu "palameniku" iz Gasa, 30 godina , što bi skinili ovog? Jova saŠnjima tera vozle kroz Novi Sat, radi gaskaciju i ne ulazi u palameniku snikim.

    https://youtu.be/PDgIHtmMBa4

    To su postavljene face na čelu važnih "prezeća". Ponos i dika.
    Ismejana Agencija..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina