Trovanjem košnica napravili štetu od 4,4 miliona, osumnjičeni tvrde da upotrebljena količina pesticida nije opasna za pčele

Pčelari iz Sivca ne odustaju od namere da dokažu da su masovni pomor u košnicama prošlog maja izazvali otrovi i istrajni su u tome da trovači moraju da budu kažnjeni.
Trovanjem košnica napravili štetu od 4,4 miliona, osumnjičeni tvrde da upotrebljena količina pesticida nije opasna za pčele
Foto: Pixabay
Za novembar je zakazano treće ročište u sudskom postupku koji su članovi Pčelarskog društva "Sivac" poveli protiv firme iz Vrbasa osumnjičene da je uništila pčelinja društva nedozvoljenom upotrebom pesticida na parcelama pod graškom.
 
Od 529 košnica na ispaši u Malom Staparu pokraj Sivca, potpuno su uništene 372, a veliki su gubici zabeleženi i u ostalim pčelinjim zajednicama. Ukupna šteta procenjena je na 4.430.000 dinara, a pojedinačni gubici se kreću od 142.000 do 1.547.000 dinara, pišu Novosti.
 
Gubitke je pretrpelo šestoro pčelara iz Sivca i dvojica iz susednog Kljajićeva. Najviše je oštećen Ratko Bradić iz Kljajićeva, kojem je uginulo 130 pčelinjih društava smeštenih na kilometar i po od njiva pod graškom.
 
"Nije reč samo o tome da tražimo nadoknadu materijalne štete, nego želimo da se izricanjem kazne konačno stane na put trovanju pčela koje je postalo toliko uobičajeno da ga pčelari u mnogim slučajevima i ne prijavljuju jer su obeshrabreni upozorenjima fito-sanitarnih inspektora da su analize uginulih pčela skupe", navodi Bratić za Novosti.
 
Uz podršku Saveza pčelarskih organizacija Srbije, PD "Sivac" je odlučilo da prekine praksu mirenja sa sudbinom, pa je mrtve pčele poslalo na analizu na Hemijskom fakultetu u Beogradu, a grašak na ispitivanje u akreditovanoj laboratoriji.
 
Rezultati su pokazali prisustvo iste otrovne materije i u pčelama i u grašku.
 
"Predstavnici tužene firme pokušavaju da dokažu da pčele ne idu na grašak, jer ne postoji med od ove biljke. Međutim, pčele lete na svaki cvet, a u tom periodu je grašak bio jedini usev u cvetu. Drugi argument im je da je pesticid upotrebljen u količini koja nije otrovna za pčele. Koliko je doza bila jaka, potvrđuju i pronađeni mnogobrojni drugi mrtvi insekti u njivi, kao i vrapci i živina, koji su jeli otrovane pčele", kaže za Novosti Miroslav Delić, pčelar iz Sivca.
 
Na ročištima u junu izjasnili su se oštećeni pčelari, a u decembru će biti saslušani stručnjaci.
  • Lenka

    24.10.2019 10:56
    */*/*/*/
    Nije šteta samo u novcu. Šteta je i što su pčele uginule. Ako nestanu pčele, nestaćemo i svi mi. Mogli bismo mnogo toga dobrogda naučimo od pčela i mrava, ali kome to treba u ovoj cnoj rupi?
  • Coravi deka

    24.10.2019 07:30
    IGleda da je tehnolog u toj firmi neki singiduduk ili megatrenda tehnolog, kad daje izjave da pcele ne idu na cvet od graska jer takav med ne postoji....
  • bandit

    24.10.2019 06:25
    Moracu da protivrečim i ispravim gospodina Bradića. Naime, fakat je da pčelari u mnogim slučajevima i ne prijavljuju trovanja, ali ne zato jer su obeshrabreni upozorenjima fito-sanitarnih inspektora da su analize uginulih pčela skupe, nego zato što su svesni da ti rezultati, iako su pokazali prisustvo iste otrovne materije i u pčelama i na njivi, kao dokaz nisu dovoljni. Da bi sud doneo odluku u korist pčelara, mora se dokazati kompletan uzročno-posledični niz događaja, od kupovine pesticida, preko primene do trovanja pčela i nastanka štete. Konkretno, u ovom slučaju potrebno je dokazati da je tužena firma nabavila taj pesticid i da je isti svesno primenila na toj njivi. Odbrana može da tvrdi da je komšija prskao svoju njivu pa je vetar naneo pesticid i na njihovu, da je komšija greškom ili namerno naprskao pogrešnu njivu, da je isto to uradio njihov radnik bez njihovog znanja i naloga... Prosto, teško je, a bogami i skupo, dokazati nečiji nemar i zato pčelari ne prijavljuju trovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".