Članovi mesne zajednice "sela koje je pobedilo Vučića" osuđeni za samovlašće

Osmorica članova Saveta Mesne zajednice Lipar u opštini Kula koji su, u skladu sa odlukama donetim na narodnim zborovima, glasali protiv predaje seoskih bunara i vodovodne mreže, proglašeni su krivim za samovlašće i osuđeni uslovno na godinu dana zatvora.
Članovi mesne zajednice "sela koje je pobedilo Vučića" osuđeni za samovlašće
Foto: 021.rs
Selo Lipar postalo je poznato kao "selo koje je pobedilo Vučića" jer su na izborima za Mesnu zajednicu seoski kandidati ubedljivo pobedili listu SNS. A ključno pitanje na izborima bilo je da li vodovodnu mrežu građenu samodoprinosima treba predati javnom komunalnom preduzeću.
 
Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) piše da je optužnicu protiv njih podiglo Osnovno javno tužilatvo u Vrbasu pred tamošnjim Osnovnim sudom. VOICE navodi da takva presuda predstavlja svojevrstan presedan u sudskoj praksi, u kojoj su se za ovo krivično delo uglavnom teretili građani zbog neovlašćenog priključivanja na struju, vodu ili grejanje.
 
Osuđeni tvrde da MZ Lipar ima pravo na seoski bunar i vodovodnu mrežu od 1970. godine, kada je vodovodna mreža izgrađena dobrovoljnim prilozima i kreditom koji su vratili meštani i tvrde da ona pripada MZ Lipar.
 
Pitanje "da li treba seosku infrastrukturu koju su gradili iz svog džepa predati komunalnom preduzeću da im naplaćuje usluge i zaposli partijske kadrove" bilo je ključno i na izborima za novi Savet Mesne zajednice u julu 2017. godine kada su seoski kandidati dobili ubedljivu podršku protiv liste koalicije na čelu sa SNS-om. Sa rezultatom 11:0, Lipar je zainteresovao širu javnost kao "selo koje je pobedilo Vučića".
 
Protiv presude Osnovnog suda u Vrbasu, koji ih je kaznio uslovnom zatvorskom kaznom od godinu dana, uložili su žalbu Višem sudu u Somboru jer je, tvrde, doneta pod pritiscima i kao takva je politička.
 
"Svi smo se izjasnili da se ne osećamo krivim, ali tražimo da i Viši sud to potvrdi. U suprotnom će svako drugačije mišljenje i glasanje predstavnika građana biti moguće sudski goniti i kažnjavati", rekao je za VOICE jedan od osuđenih Dušan Miščević.
 
"Rat oko vode" na relaciji MZ Lipar - lokalne vlasti u Kuli vuče korene od 2013. godine kada su se peticijama, protestima i odlukama narodnih zborova meštani sela prvi usprotivili opštinskoj odluci da usluge vodosnabdevanja i sahranjivanja pređu u nadležnost JKP "Komunalac".
  • Roki

    01.11.2019 16:11
    @Водоводи
    Samo neko opasno bezobrazan moze da napise takav birokratsko idiotski komentar. Ako je MZ tj selo Lipar od sopstvenih sredstava izgradilo mrezu kojem onda sudu to treba posebno dokazivati??? Uzasno bezobrazno i nadobudno stovrenje stoji iza potpisa Водоводи
  • need for speed

    31.10.2019 08:44
    @водоводи
    Znači ako sam dobro shvatio taj član: Državo i JKP, molim Vas uvedite nam vodu - NE MOŽE! Ali molim Vas. Ovo je 21 vek. NE MOŽE! Dobro onda ćemo sami. MOŽE ALI JE TO ONDA NAŠE PO ČLANU...
  • Neoplanta

    30.10.2019 11:43
    eh
    26.10.2019 • 16:08
    diktatura

    Nije ovo diktatura, ovo je PLJACKA i to ona poslednja, sitna i bedna, jer su raskrcmili sve velike "zalogaje", pa im je sad preostalo da potkradaju ovako, ono malo sto jos nisu stigli da opljackaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina