Na šta će Pokrajina naredne godine trošiti novac?

Izgradnja novog instituta Kamenica 3, opremanje zgrade Naučno-tehnološkog parka, izgradnja prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, dogradnja Narodnog pozorišta u Subotici i skromno ulaganje u novu zgradu RTV planira se, između ostalog, u nacrtu budžeta Vojvodine za 2020. godinu.
Na šta će Pokrajina naredne godine trošiti novac?
Foto: 021.rs
Pokrajinska vlada utvrdila je visinu budžeta za narednu godinu u iznosu od 77,3 milijarde dinara, sa projektovanim deficitom od 3,4 milijarde dinara. U poređenju sa nacrtom za 2019. godinu, budžet je za 2,9 milijardi viši, a deficit za milijardu dinara niži.
 
Od ukupnog iznosa, 47 milijardi dinara predstavljaju transferna sredstva od drugih nivoa vlasti u Srbiji. Višak prihoda iz ranijih godina iznosi dve milijarde, a ukupni prihodi i primanja planiraju se u iznosu od 74,9 milijardi dinara, što u totalu predstavlja budžet Vojvodine.
 
U kreiranju budžeta učestvuje i suma koju Pokrajina dobija od Evropske unije, koja će naredne godine biti namenjena za razvoj vodne infrastrukture, odbranu od poplava, turistički razvoj pojedinih opština (Kanjiža, Kištelek), promociju vinskog turizma, revitalizaciju begejskog kanala, prekograničnu saradnju Srbije i Mađarske u oblasti zdravstvenog turizma, zaštitu orlova krstaša, izradu projektno-tehničke dokumentacije za prugu Subotica - Baja i drugo.
 
Svi sekretarijati pojedinačno planiraju određene kapitalne projekte za narednu godinu. 
 
Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo najveće iznose planira za uređenje, korišćenje i zaštitu voda, kao i za razvoj sela.
 
Sekretarijat za obrazovanje izdvojiće najviše novca za sređivanje i opremanje osnovnih i srednjih škola, a sekretarijat za kulturu planira da uloži značajna sredstva - 60 miliona dinara za obnovu, zaštitu, revitalizaciju i promociju kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca.
 
Sekretarijat za zdravstvo planira novac za nekoliko projekata. Tu su unapređenje pristupa mamografiji, pilot-projekat ranog otkrivanja raka pluća, izgradnja i opremanje zdravstvenih ustanova sa ukupno 823 miliona dinara, a za izgradnju Kamenice 3 sa PET centrom (centar za pozitronsku emisionu tomorafiju), objekat od 9.200 kvadrata, planira se 1,8 milijardi dinara.
 
Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sprovodiće program unpređenja socijalne zaštite, pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima, a kao i do sada, za pronatalitetnu politiku i različite mere podrške porodici i parovima podeliće se 650 miliona dinara.
 
Sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu uložiće 200 miliona za podsticajne mere za privredni razvoj Vojvodine, a sekretarjat za urbanizam i zaštitu životne sredine uglavnom će finansirati izrade projektno-tehničkih dokumentacija za projekte lokalnih samouprava u Vojvodini.
 
Sekretarijat za visoko obrazovanje izdvojiće 80 miliona za opremanje zgrade Naučno-tehnološkog parka, a sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj uložiće u primenu solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima, u štedljivu rasvetu, kao za razvoj saobraćaja i putne infrastrukture (suma će, doduše, biti upola niža od sume koja će se izdvojiti za štedljivu rasvetu).
 
Sekretarijat za sport i omladinu planira 66 miliona za održavanje i opremanje sportskih objekata, fiskulturnih sala i trenažnih centara, a sekretarijat za privredu i turizam uložiće 132 miliona dinara u razvoj turističkog potencijala Vojvodine, kao i 95 miliona za pomoć preduzetnicima kroz projekte.
 
Najveće projekte sprovodiće Uprava za kapitalna ulaganja. Preko Uprave će se 1,9 milijardi dinara uložiti u projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture, za nastavak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici izdvojiće se 730 miliona, za obnovu kompleksa Hertelendi 272 miliona dinara, a za izgradnju prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli 495 miliona dinara.
 
Isti prečistač radiće se i u Malom Iđošu za 339 miliona dinara, za pristupne saobraćajnice i preostale radove u vezi sa izgradnjom Žeželjevog mosta preko Dunava planira se 400 miliona, za izgradnju zgrade RTV navodi se ulaganje od 38 miliona dinara, a za rekonstrukciju i nadogradnju Gimnazije "Isidora Sekulić" 120 miliona dinara.
 
Međutim, treba napomenuti da je upravo Uprava za kapitalna ulaganja ove godine ostala bez vrednih i planiranih projekata koji su joj faktički oduzeti, zato što nisu bili sprovedeni na vreme. O tome je 021 pisao OVDE.
 
Zaduživanje Pokrajine za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda i izdataka planirano je ovom odlukom u iznosu od ukupno 2,6 milijardi dinara i to povlačenjem kreditnih tranši na osnovu prethodnih odluka o zaduživanju.
 
Budžetska rezerva planira se u iznosu od 406 miliona dinara, od čega je tekuća budžetska rezerva 376 miliona dinara. To je skoro 100 miliona više u odnosu na sumu koja je planirana za 2019. godinu.
 
U obrazloženju budžeta navodi se da je bilo potrebno povećati sredstva za vodoprivredu, kao i za pomoć radu domovima zdravlja nad kojima je Pokrajina ove godine, po zakonu, preuzela upravu. Veće učešće sredstava planira se za projekat Evropske prestonice kulture 2021, a planirano je osnivanje ustanove kulture "Muzej 2021".
 
Pokrajina i naredne godine nastavlja otplate kredita. Za otplatu glavnice planira se oko 1,6 milijardi dinara, što je malo više u odnosu na sumu koja je planirana za otplatu u ovoj godini.
 
Ceo predlog budžeta naći će se uskoro pred poslanicima Skupštine Vojvodine, a u celini se nalazi OVDE.
  • mile

    07.12.2019 10:25
    Ja ipak mislim da ce to iskoristiti veoma pametno za sebe, za deljenje para za svoje a naj vise za gluposti kao I do sada .Znajuci njihove nesposobnosti I inteligenciju nista od toga dobrog za nas nece biti. Pogledajte opet prazno klizaliste u D. parku , a mi to placamo ne od ulaznica.
  • Lala

    06.12.2019 17:04
    ?
    Najviše na predizbornu kampanju
  • zaštitnik

    06.12.2019 14:21
    Najviše će ipak trošiti da napune svoje džepove uvek duboke i nezasite, pored ovakvog šugavog naroda, pomalo i u stranku da ima da se živi, bleji i vlada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.