Skupština Vojvodine u petak o rebalansu i novom zaduživanju APV od 2,4 milijarde dinara

Poslanici Skupštine Vojvodine ovog petka će razmatrati prvi rebalans budžeta APV za 2020. godinu.
Skupština Vojvodine u petak o rebalansu i novom zaduživanju APV od 2,4 milijarde dinara
Foto: 021.rs
Na dnevnom redu će se, osim rebalansa, naći i novi predlog pokrajinske skupštinske odluke o zaduživanju APV i to za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, kojim se predviđa dugoročno zaduživanje Pokrajine u iznosu do 2,4 milijarde dinara.
 
Naime, kao i prethodne godine, Pokrajinska vlada planira da zaduživanjem uloži novac u zdravstvene projekte, a ove godine je prioritet izgradnja zdravstvenog centra Kamenica 3 sa PET centrom. Osim toga, zaduživanje je potrebno za uvođenje sistema odbrane od grada u Rudarskom centru "Fruška gora".
 
 
Planira se zaduživanje u poslovnoj banci na period od najduže šest godina (pet godina otplate plus jedna godina grejs perioda), sa fiksnom kamatom do 2,5 odsto.
 
Prošle godine se Pokrajina zadužila u iznosu do milijardu dinara i to dugoročno, na period od šest godina, sa grejs periodom od godinu dana. Godinu dana pre toga, takođe se zadužila u istom iznosu, ali se ispostavilo da on nije ni blizu dovoljan za finansiranje svih planova, prevashodno u oblasti zdravstva (nabavka medicinske i nemedicinske opreme poput magneta, skenera, angiosala, UZ i RTG aparata i ostalo).
 
Budžetom za 2020. godinu, APV je planirala ukupno zaduživanje u iznosu od 2,5 milijardi dinara - deo je planiran povlačenjem već ugovorenih tranši iz prethodne godine, dok se za preostali iznos od 2,4 milijarde planira nova odluka o zaduživanju.
 
Na dnevnom redu će se naći i predlog odluke o izradi regionalnog prostornog plana APV za period od 2021. do 2035. godine.
 
Kako je 021 pisao, razlog za rebalans budžeta leži u višku novca u iznosu od 450 miliona dinara, koji je ustanovljen krajem godine, a nije planiran u originalno usvojenom budžetu. Budžet APV za 2020. godinu će ovim rebalansom porasti sa 77,3 milijardi na 77,8 milijardi dinara, a ustanovljen višak prebacuje se u budžetsku rezervu. 
 
Detaljnije o rebalansu i budžetu za 2020. godinu čitajte OVDE.
 
Sednica se održava u zgradi Skupštine Vojvodine, a počinje u 10 časova.
  • Trutoslavija

    19.02.2020 15:08
    Dozivotna administracija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.