Budžet Vojvodine već pred prvim rebalansom, utvrđen višak novca koji ide u budžetsku rezervu

Budžet APV za 2020. godinu već na početku godine imaće prvi rebalans, a razlog je raspoređivanje viška novca koji je ustanovljen krajem godine, a nije planiran u originalno usvojenom budžetu.
Budžet Vojvodine već pred prvim rebalansom, utvrđen višak novca koji ide u budžetsku rezervu
Foto: 021.rs
Reč je o sumi od 450 miliona dinara, neutrošenom novcu koji predstavlja 0,58 odsto ukupnog budžeta APV, koji samim tim raste sa 77,3 milijardi na 77,8 milijardi dinara, navodi se u nacrtu odluke o rebalansu budžeta Vojvodine, koji će uskoro biti i pred poslanicima Skupštine Vojvodine.
 
Nadležni u sekretarijatu za finansije odlučili su da ovaj novac bude usmeren u tekuću budžetsku rezervu jer su to sredstva kojima se Pokrajinska vlada, inače, najviše i služi. 
 
To pokazuje i činjenica da je u prvih 15 dana ove godine iz tekuće budžetske rezerve već potrošeno oko 418 miliona dinara - 28 miliona preneto je Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli za novu opremu, 150 miliona dinara udeljeno je RTV-u za enterijersko opremanje nove zgrade i nabavku i ugradnju apsorbera, a oko 240 miliona dinara dodeljeno je Upravi za kapitalna ulaganja APV za više projekata, među kojima je 40,2 miliona takođe namenjenih RTV-u.
 
Sredstva stalne budžetske rezerve ostaju ista - 30 miliona dinara.
 
Konačan budžet za 2020. godinu, koji je usvojen u decembru u Skupštini Vojvodine, procenjen je kad je budžet za 2019. godinu još uvek bio aktivan. Kako se navodi u obrazloženju rebalansa, to nosi izvestan rizik jer nikad nije sigurno u kom iznosu će godina biti zaključena. 
 
Pomenutih 450 miliona dinara neutrošenog i neraspoređenog novca je, u suštini, novac za koji nema ograničenja u pogledu upotrebe jer je reč o prenetom novcu iz opštih prihoda i primanja. 
 
"Takođe, činjenica je i da je početnim budžetom za ovu godinu nisko postavljen nivo tekuće budžetske rezerve, te da je značajnija upotreba ovih sredstava već na početku godine prouzrokovala to da su intervencijska sredstva rezerve svedena na nivo koji znatno umanjuje fleksibilnost budžeta do kraja godine. Gorenavedeno opredeljuje mogućnost ali i potrebu da se rebalansom predloži povećanje intervencijskih sredstava (sredstava budžetske rezerve) u iznosu kojim se budžet prilagođava putem ovog rebalansa, dakle bez izmena utvrđenih prioriteta i obima već definisanih i usvojenih javnih politika", navodi se u rebalansu i naglašava da ovakva izmena omogućava efikasniju upotrebu javnih sredstava.
 
Ove izmene ne utiču ni na iznos koji će se izdvajati za otplatu javnog duga. O kakvim politikama i planovima je reč pročitajte u našoj analizi budžeta za 2020. godinu OVDE.
  • /

    11.02.2020 13:34
    /
    najgore je to sto je futoski put asfaltirao ds
    oni koji su duze u nsu se secaju toga
  • МилеНС

    11.02.2020 11:52
    Јаше Томића
    Boki
    10.02.2020 • 13:10
    Bulevar Jase Tomica bi trebalo da se presvuce novim asfaltom kao i Bulevar Oslobodjenja put je katastrofa i to na glavnoj saobracajnici rupa do rupe

    Е гари... ЦЕО ГРАД је такав! , Јеврејска, Футошка (и Ф. пут), бул. ослобођења, кисачка, руменачка, све, све, све улице су до те мере пропале да се овакво стање не памти у НС!!!
  • Nenad

    11.02.2020 08:29
    Eto nove prilike da se netransparentno troše pare koje su otete od naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".