Vojvođanska banka dala najbolju ponudu za zaduživanje Pokrajine od milijardu dinara

Pokrajina će se kod Vojvođanske banke zadužiti milijardu dinara, kako bi finansirala nabavku opreme za zdravstvo, odlučila je komisija za izbor poslovne banke APV.
Vojvođanska banka dala najbolju ponudu za zaduživanje Pokrajine od milijardu dinara
Foto: 021.rs
Vojvođanska banka (odnedavno punopravna članica OTP Grupe, nakon što ju je kupila OTP) ponudila je najprihvatljiviju ponudu - najnižu efektivnu kamatnu stopu (do tri odsto) za dugoročni kredit od ukupno šest godina, sa grejs periodom od godinu dana. Na javni poziv Pokrajinske vlade stigle su tri ponude, ali iz obaveštenja o ishodu javnog poziva nije poznato koje su preostale dve ponude koje su stigle.
 
 
Otplata se realizuje u narednih šest godina, sa grejs periodom od godinu dana, a zaduživanje je u evrima. Kredit se otplaćuje u 10 šestomesečnih rata sa jednakim iznosom glavnice duga.
 
Kredit će se povlačiti u tranšama, u skladu sa potrebama kupovine opreme. 
 
Pokrajini je novac, kako je 021 pisao, prevashodno potreban za nabavke u zdravstvu - medicinske i nemedicinske opreme poput magnetnih rezonanci, skenera, angiosala, ultrazvučnih i RTG aparata i drugih potreba za koje nema dovoljno novca u pokrajinskom budžetu.
 
Pokrajina se i prošle godine zadužila milijardu dinara za kapitalne rashode u zdravstvu, a do kraja 2018. godine je iz ovog zaduženja povučeno blizu 400 miliona dinara. Preostali novac biće povučen do sredine ove godine, ali je mišljenje nadležnih u Pokrajini da ta suma nije ni blizu dovoljna za kupovinu najsavremenije, a skupe medicinske i nemedicinske opreme. Zbog toga je sekretarijat za zdravstvo tražio dodatnih milijardu dinara.
 
Javni dug APV 31. decembra 2018. godine bio je 5,9 milijardi dinara na ime glavnice, dok projektovana kamata, prema ugovorenoj stopi, iznosi 267 miliona dinara. 
 
Sednicu Skupštine Vojvodine na kojoj se razmatralo ovo zaduženje, bojkotovao je deo opozicije, u skladu sa "Sporazumom sa narodom". Detalje o ovome čitajte u odvojenom tekstu.
  • Samosvojnik

    19.05.2019 09:15
    T je banka u mađrskom vlasništvu. Od Pokrajina za koju deseticu godina kao KOsovo. Mađari već preko svoje matične države kupuju zemlju u Vojodini, dobijau bsporratne kredite za kupovvinu zemlje, kupovvinu raktora, ipreme... I treba, njihova država brine o svojim građanima za razlikuod ne vlasi koja brin samo o sebi.
  • Kaćanka

    18.05.2019 19:51
    OTPisani
    Zar Vojvodjanska banka jos postoji?
  • @Vasa

    18.05.2019 11:54
    Samo da znaš
    Najbolje uslove bi trebalo da pokrajina ima u Tesla banci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".