FOTO: Bojkot Skupštine Vojvodine, transparenti opozicije i poruke o izborima

Većina poslanika opozicionih partija u Skupštini Vojvodine bojkotovala je današnju sednicu, a pojedini su najavili i bojkote do kraja mandata ove pokrajinske vlasti.
FOTO: Bojkot Skupštine Vojvodine, transparenti opozicije i poruke o izborima
Foto: 021.rs
Kako je 021 najavio, "Sporazum sa narodom", koji su prošle sedmice potpisali predstavnici određenih opozicionih partija u Srbiji, predviđa bojkot sednica republičke, pokrajinske i lokalnih skupština, što se odnosi i na pokrajinski parlament. Razlozi za bojkot se, prema izjavama poslanika, mahom odnose na nedemokratski režim, nefer izborni proces i zatvorenost medija za opoziciju, što su samo neki od problema u politici i društvu koje opozicija ističe poslednjih sedmica. Razlozi za bojkot tiču se i kontinuiranih protesta građana iz sedmice u sedmicu, u više od 50 gradova Srbije.
 
 
Sednicu bojkotuje i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja nije potpisnica "Sporazuma sa narodom", ali ističe iste probleme na koje ukazuje veći deo opozicije. Predsednik pokrajinskog odbora LSV Branislav Bogaroški kaže da ova stranka bojkotom sednice upućuje jasnu poruku da atmosferu koja vlada u ovom društvu ne smatra dobrom. 
 
"To se odnosi posebno na politički aspekt života, na slobodu medija, na jednake šanse za nastup na nekim prestojećim izborima. Bojim se da je u ovom političkom segmentu govor mržnje postao dominantan. Naravno, atmosfera u Vojvodini nije ni blizu slična atmosferi u skupštini Srbije, ali moram da naglasim da smo u trenucima kad smo osećali da su naša prava kao poslaniak bila ugrožena već napuštali skupštinsku salu. Za razliku od ostalih poslaničkih grupa i poslanika opozicije, mi nismo doneli odluku da ovo neučestvovanje na sednicama skupštine bude trajnog karaktera, odnosno da do kraja mandata bojkotujemo skupštinu", naglasio je Bogaroški i dodao da poslanici imaju odgovornost prema građanima, što uključuje i njihovo obraćanje za skupštinskom govornicom. Zato će LSV od skupštine do skupštine razmatrati tačke dnevnog reda i donositi odluku kako će u konkretnom slučaju postupati. 
 
Na pitanje da li će LSV bojkotovati i skupštinu grada Novog Sada, u kojoj je ova stranka u koaliciji sa SNS, Bogaroški navodi da se to neće dogoditi. "Ne bismo ni ulazili u koaliciju da mislimo da problemi na lokalu mogu da se reše i bez našeg učešća. Pitanje izlaska iz lokalnih skupština je pitanje i za druge partije koje su u koaliciji sa SNS na lokalu", dodao je predsednik PO LSV.
 
 
On je najavio i pokretanje pitanja ustavnog položaja Vojvodine, u kom očekuje podršku i ostalih opozicionih partija.  
 
Predsednik pokrajinskog odbora demokrata Goran Paunović smatra da je ovo potez solidarnosti sa građanima koji protestuju na ulicama i traže promenu vlasti.  
 
"To ne znači da ćemo dozvoliti da odluke štetne po građane neopaženo prolaze kroz skupštinsku proceduru, te smo i za ovu sednicu podneli amandmane. Učestvovaćemo u radu odbora i drugih radnih tela i danas ćemo sve vreme biti u zgradi skupštine. Očekujem od SNS, koja je najodgovornija za radikalizaciju političkih odnosa u društvu, da relaksira političku scenu i da konačno shvate da nijedan pojedinac ili partija nemaju monopol ni nad jednim građaninom ove zemlje. Nažalost, SNS upravo na takav način svesno ili ne vodi državu", naveo je Paunović i dodao da će se o bojkotu ostalih sednica naknadno odlučivati. 
 
 
Njegov kolega i potpredsednik Skupštine APV Miroslav Vasin poručio je da će DS sigurno bojkotovati eventualne izbore koji bi se održavali u ovakvoj amtosferi. "Da bi DS učestvovao na izborima, potrebno je da se promene najmanje dve stvari - uređenje biračkog spiska i otvaranje medijske scene ka opoziciji. Neće biti dovoljno obećanje da će se stanje popraviti, već se isto mora i dokazati", poručio je Vasin.
 
Poslanik i član Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da će do kraja mandata bojkotovati sednice pokrajinskog parlamenta. 
 
 
"Mi više nećemo ćutati. Pred nama postoji mogućnost da glumimo skupštinski život ili da otvoremo kažemo da ne želimo da učestvujemo u radu skupštine u kojoj je osnovna tehnika vređanje, nopodaštavanje i opstrukcija svake opozicione kritike. Do sad smo bili u fazi pasivnog otpora, a sad ulazimo u fazu aktivnog otpora. Učinićemo sve van skupštinske sale da ukažemo na probleme građana", naveo je Novaković.
 
 
Potpredsednik Skupštine Vojvodine i poslanik Stranke moderne Srbije Ivan Stijepović poručio je, u ime svojih kolega iz SMS, da će se poštovati "Sporazum sa narodom", iako je situacija u pokrajinskom parlamentu malo bolja u odnosu na republički parlament. Ipak, on je naglasio da se u Srbiji trenutno urušavaju sve institucije i kvalitetan dijalog, a sloboda izveštavanja se kontinuirano guši.
 
"Ne želimo da učestvujemo u spinu poslanika većine da samo želimo da zaradimo naše dnevnice. Odlučili smo da podržimo nezavisne medije tako što ćemo naše dnevnice koje ćemo dobiti za rad u odborima i eventualno možda danas dolaskom u zgradu skupštine uplatimo na račun KRIK i BIRN. I u budućnosti ćemo ovako zarađen novac uplaćivati na račun nezavisnih novinarskih portala jer je proboj medijske blokade jedini način da izađemo iz zarobljene države. Istraživački novinari su otkrili razne afere ministara i zato ih treba podržavati", naglasio je Stijepović i dodao da će se o narednim bojkotima odlučivati "u hodu" se se sednice Skupštine Vojvodine održavaju svega jednom u mesec dana.
 
 
S druge strane, opoziciona Srpska radikalna stranka nije bojkotovala sednicu jer takav potez smatra neodgovornim prema građanima Vojvodine. Predsednik PO SRS Đurađ Jakšić naveo je da poslanici moraju da zastupaju interese građana koji su ih birali na funkcije.
 
"Ne pada nam na pamet da bojkotujemo ljude koji su nas birali na ove pozicije. Radikali su se pokazali kao jedina ozbiljna opozicija u ovom parlamentu i nesposobnom, kriminalnom režimu Igora Mirovića. Ne mislite valjda da je alternativa naprednjačkom režimu u Pokrajini Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Sergej Trifunović ili Bora Novaković? Taj film smo gledali već i valjda ga više nikad nećemo gledati", poručio je Jakšić i dodao da je glas radikala u parlamentu jedino što je do sada sprečavalo vladajuću koaliciju da usvaja akte bez ikakve rasprave.
 
 
Predsednik odbora vladajuće Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kazao je da očekuje da će opozicija biti dosledna.
 
"Nadam se da će bojkotovati i skupštinsku blagajnu, te da će novac koji dobiju za ovaj nerad vratiti u budžet Pokrajine. Svačije je pravo da bira način kako će da iskaže stav. Ono što oni danas bojkotuju nisu institucije - oni su jasno rekli na kolegijumu skupštine da ovo rade jer su dobili nalog od svojih centrala. Nije u redu da bojkotuju građane dok im mi danas rešavamo pitanje nabavke medicinske opreme. Isti ti građani bojkotuju i njih, što se vidi po podršci", rekao je Jovanov i dodao da su protesti, dokgod su mirni, legitiman način da se iskaže politički stav.
 
 
On nije odgovorio na pitanje ko finansira kampanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da li je reč o predizbornoj kampanji. Rekao je da je ova kampanja slična kampanji nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića iz 2000. godine, te da "je način finansiranja identičan".
 
"Nismo imali stranačku odluku o izborima, to zavisi od trenutka u kom se država nalazi. Državni razlozi za izbore bi mogli da budu ti da se postavlja pitanje legitimiteta ove vlasti, a i razgovori sa Kosovom idu unazad. Država mora da pošalje poruku da je stabilna na svim frontovima i da građani svojim glasom podrže svaki korak u pregovorima, naročito kada je reč o ludačkim taksama albanske strane na srpske proizvode", naglasio je Jovanov. 
 
Inače, pokrajinska većina danas je izglasala predlog odluke o zaduživanju za milijardu dinara kod poslovne banke, kako bi se nabavila medicinska i nemedicinska oprema za zdravstvene ustanove. Celokupna opozicija smatra da je reč o neznanju Pokrajinske vlade da upravlja sopstvenim sredstvima i još jednom koraku unazad, u još veći javni dug i dugoročna zaduživanja, a koja su mogla da budu izbegnuta da se novac obezbedio iz tekućih prihoda. Detaljnije o dnevnom redu čitajte OVDE.
 
Inače, u holu Skupštine Vojvodine deli se brošura "Ujedinjeni za Vojvodinu" u kojoj su predstavljeni realizovani i tekući projekti ove Pokrajinske vlade. Potpisnik brošure, pokrajinski premijer Igor Mirović, poručuje da je obaveza da se građani redovno informišu o trošenju novca.
 
  • N.Sad

    14.02.2019 10:01
    ФИРМА 1989@ Тад су дневнице и плата дупло веће.
  • N.Sad

    14.02.2019 09:57
    Ja probao da ne idem na posao a da primam platu i nisam uspeo i na kraju dobio otkaz. Nije za svakoga da bude parazit.
  • Sima II Strahota

    13.02.2019 19:26
    Podrska za Jovanova
    Kaze Milenko Jovanov: "Ono sto oni bojkotuju nisu institucije..." Nisu! Postale su smijurija i sramota!
    Pretvorili ste Skupstinu Vojvodine u kaljugu, u najgoru stranacku prciju. Nakon sto su Canak i Pajtic ukinuli direktne izbore za polovinu poslanika, vi leceni radikali ste pljunuli na poslednje ostatke dostojanstva i parlamentarizma.
    Radikali (leceni i neleceni), SPS, LSV - to je ono sto ce ostati u Skupstini Vojvodine. Zalosno i sramno je kad vidimo ko gazi demokratske institucije radi strahovlade jednog coveka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".