Bečej i Sombor najtransparentnije lokalne samouprave, prosek i dalje nizak

Transparentnost gradova i opština u Srbiji povećana je 2020. godine u odnosu na prethodnu, ali je prosek i dalje nizak, a najtransparentnije lokalne samouprave su Bečej, Novi Pazar i Sombor, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2020) koje je predstavila Transparentnost Srbija.
 Bečej i Sombor najtransparentnije lokalne samouprave, prosek i dalje nizak
Foto: Pixabay
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izrazio je zadovoljstvo što se prosečni skor prvi put popravio, sa prošlogodišnjih 40 na 46 poena u 2020. godini, jer pokazuje da je moguće ostvariti napredak u oblasti otvorenosti jedinica lokalne samouprave prema građanima, čak i kada ne postoje sveobuhvatni napori u tom pravcu, u vidu novih zakonskih načela.
 
"Ovi rezultati nam pokazuju da individualni trud lokalnih službenika i prepoznavanje značaja transparentnosti od strane donosioca odluka, može da donese pozitivne promene u praksi", istakao je Nenadić.
 
On je istakao da je transparentnost jedno od bitnih oruđa za borbu protiv korupcije i kao takvo veoma značajno, ali to ne znači da otvorenost rešava sve probleme i da moraju da postoje i drugi mehanizmi.
 
Koordinator istraživačkog tima Transparentnosti Srbija Zlatko Minić saopštio je da prvoplasirana opština Bečej ima skor 83, od mogućih 100, čime je udvostručila rezultat iz prošle godine, kada je imala 38, Novi Pazar ima skor 82, a Sombor 80. Kanjiža je četvrta sa 77, a slede je Leskovac sa 75 poena a Vranje na šestom mestu, sa 73. Najniže rangirane opštine su Bela Crkva (18), Svilajnac i Koceljeva (po 22 svaka), a Jagodina je, sa 21 poenom, zadržala neslavnu poziciju među nalošije ocenjenim gradovima.
 
Minić je ukazao na to da dobri rezultati u istraživanju ne znače i da ima manje korupcije, niti obrnuto, već samo da su donosioci odluka i zaposleni prepoznali značaj veće otvorenosti prema građanima.
 
Direktorka Kancelarije USAID za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti istakla je da ohrabruje pomak napred u istraživanju, ali da se sada ne sme stati jer ima još dosta posla i konstantnog truda da se postignuti nivo transparentnosti održi i poveća.
 
"Nadam se da će LTI 2020 pomoći opštinama i gradovima da uvide kako mogu da unaprede svoj rad, kao i da prepoznaju važnost transparentnosti i da sve više uključuju građane u proces odlučivanja", kazala je Pinčoti.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izrazio je zadovoljstvo što je porastao ukupan prosečni indeks transparentnosti, ali i veliko nezadovoljstvo zbog nazadovanja u kategoriji "nformatori o radu". On je pozvao lokalne samouprave da ispunjavaju zakonske obaveze i da redovno objavljuju i ažuriraju informatore o radu, kao i da u najskorijem roku imenuju lica zadužena za zaštitu podataka o ličnosti.
  • lala

    30.05.2020 08:56
    nesto sto se nije desilo
    Moj rodjak trenutno tuzi u Strazburu jednu kompaniju iz Beceja, jer su ga proterali jer nije hteo da bude deo SNS mafije, i dobice ih na sudu 100% jer ima dokaze

    Nema transparentnosti u Srbiji samo crna ruka SNS mafije
  • Gorcilo

    29.05.2020 21:29
    A u nasem sokaku
    Ali zato nas lepi dragi Temerin najkriminalnije mesto sa najlopovskijom vlasti.
  • Gulag Plaza

    29.05.2020 20:23
    Transilvanija tura
    Daj nemojte nas zasmejavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.