Građanski preokret zahteva prestanak izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu

Više od 30 aktivista Građanskog preokreta podnelo je juče na pisarnici Gradske uprave grada Zrenjanina svoj stav da fabrika automobilskih guma "Linglong" mora da izradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.
Građanski preokret je i kao pravno lice uputio takvo mišljenje. 
 
U njemu je konstatovano "grubo kršenje zakona od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a ocenjeno je da će fabrika automobilskih guma Linglong ugroziti Specijalni rezervat prirode Carska bara, zemljište, vodu i vazduh u širem području, i zdravlje ljudi". 
 
U mišljenju Građanskog preokreta se navodi da se u prethodnih godinu dana, na osnovu građevinske dozvole i rešenja koje je izdao navedeni Pokrajinski sekretarijat, pristupilo izgradnji kilometarskog zida. Ovo je ocenjeno kao kršenje zakonskih propisa, jer se procena uticaja na životnu sredinu ne radi parcijalno već u celosti za kompleks. 
 
Građanski preokret procenjuje da, s obzirom na proizvodni kapacitet fabrike, može doći do štetnih emisija u vazduh i povećanog zagađenja. Kao problematično vide i snabdevanje industrijskog kompleksa vodom iz gradskog vodovoda, jer novo postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu "još uvek ne može da obezbedi odgovarajući pritisak u vodovodnim cevima". 
 
"Osim toga, kako Zrenjanin još uvek nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje će u narednim godinama biti obaveza svih gradova i opština u Srbiji i jedan od ključnih zahteva za pristupanje Evropskoj uniji, tretiranje određenih vrsta otpada će se vršiti u postojeće kanalizacione cevi (pod lošim pritiskom), što može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja vodenih tokova", piše u mišljenju. 
 
Zahtevano je da se poštuje Arhuska konvencija UN, čiji je Srbija potpisnica. 
 
Građanski preokret traži momentalni prestanak svih građevinskih radova "Linglonga", a od Gradske uprave Zrenjanina da odlučuje po propisima i savesti, a ne po političkim diktatima.
 
Podsetimo, kako je 021 već pisao (OVDE), u svom zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu predstavnici kompanije ignorisali su deo projekta koji bi zapravo mogao imati najviše posledica po okolinu. Naime, u zahtevu se ne pominje čitav kompleks fabrike automobilskih guma, već se "zgodno" zanemaruje valjara gde se i obavlja vulkanizacija.
  • Luka

    16.06.2020 20:00
    Naravno kakve fabrike, ralo i volovi.
  • Puno pozdrava

    16.06.2020 18:39
    @Steva
    Puno pozdravite tog vozača koji je istovremeno stručnjak za hemijsku tehnologiju, nisam se skoro ovako nasmejao tolikoj količini lupetanja u samo jednoj rečenici.
  • Steva

    16.06.2020 16:03
    selo moje lepše od Pariza
    Pre dosta godina i pre privatizacija državnih firmi redovno su dolazila vozila iz Nemačke u jednu hemijsku idustriju u N.Sadu da preuzmu(kupe) masnu kiselinu.I dok je vozač čekao na utovar robe našao bi vremena za razgovor sa nama radnicima koji smo tu radili.Na moje pitanje zar Nemačka nema pogon i tehnologiju da proizvodi taj proizvod, rekao mi je: "Nema jer je to prljava tehnologija i zakonom je zabranjeno da se takvi pogoni otvaraju" Ali je zato tu Srbija,Bugarska i Rumunija gde je to dozvoljeno pa se tamo snabdevaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.