"Preko noći" postavljeni direktori vojvođanskih vodoprivrednih preduzeća, kršenje zakona nije problem

Vlada Srbije razrešila je funkcija nekoliko direktora vodoprivrednih preduzeća koja svoju delatnost obavljaju na teritoriji Vojvodine. Neke od njih je ova odluka iznenadila, s obzirom na to da prethodno nisu bili obavešteni da će prestati sa obavljanjem direktorskog posla.
"Preko noći" postavljeni direktori vojvođanskih vodoprivrednih preduzeća, kršenje zakona nije problem
Foto: 021.rs
Kako je objavljeno u Službenom glasniku, razrešenja i imenovanja dogodila su se tokom prošle nedelje u vodoprivrednim društvima "Gornji Banat" u Kikindi, "Severna Bačka" u Subotici, "Bačka" u Vrbasu", kao i u VDP "Galovica" sa sedištem u Zemunu, koje svoju delatnost obavlja na teritoriji Srema, a zaduženo je i za održavanje kanalske mreže koja se približno prostire između Beograda i Novog Sada.
 
Direktori, odnosno vršioci dužnosti direktora, smenjeni su u jednom danu, a prema saznanjima 021.rs, u pojedinim slučajevima to je učinjeno bez prethodnog obaveštenja. Vlada je, kao osnivač, imala pravo da razreši i imenuje direktore, ali su oni očekivali barem prethodnu najavu promene. 
 
Nezvanično, neke od njih je iznenadilo kada im je u ponedeljak javljeno da se u firmi pojavila osoba koja tvrdi da je novi direktor. 
 
U kikindskom VDP "Gornji Banat" za direktora je imenovan Todor Šimpraga, koji je na toj funkciji zamenio Dragana Felbaba. U subotičkom VDP "Severna Bačka" novi direktor je Ognjen Vasiljević, koji u fotelju seda umesto Aleksandra Kiša, dok će VDP "Bačka" iz Vrbasa voditi Danilo Krtinić, umesto Siniše Vujovića. Na direktorsko mesto VDP "Galovica", umesto Milene Čanković, dolazi Jovica Gagrica
 
Sva ova preduzeća su praktično zavisna od Voda Vojvodine, na čije je čelo nedavno došao Srđan Kružević, s obzirom na to da najveći deo poslova koja obavljaju dobijaju kroz tendere ovog preduzeća sa novosadskom adresom. 
 
Novoizabrani direktori su, naravno, kadrovi Srpske napredne stranke. 
 
Ljudi od posla
 
Zanimljiv slučaj je Todora Šimprage kojeg je Vlada Srbije imenovala za direktora VDP "Gornji Banat". O njemu se već mediji pisali, ali je zbog njega rešenje morala da sastavlja i Agencija za borbu protiv korupcije.
 
Agencija je utvrdila da je Šimpragino Sportsko rekreativno udruženje "Apolon", čiji je zastupnik i dalje, dobijalo novac od Opštine Srbobran u momentu kada je Šimpraga u istom tom Srbobranu bio član Opštinskog veća zadužen za - sport i omladinu. Ovo udruženje dobilo je 350.000 dinara u momentu kada je Agencija proveravala navode iz prijave, a Šimpraga je tvrdio kako su sredstva dodeljena na javnom konkursu, dodajući kako je 110.000 na račun leglo u trenutku kada je on bio zastupnik, a 240.000 je dobijeno na konkursu nakon što je podneo ostavku na javnu funkciju. 
 
Ipak, prema navodima Agencije, situacija u kojoj se našao Šimpraga predstavljala je sukob interesa, dodajući da je on "javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, i na taj način ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje navedene javne funkcije". Agencija je donela meru javnog objavljivanja povrede Zakona o Agenciji.
 
U martu 2018. godine Šimpraga je postao direktor i vlasnik kompanije Eko-vet plus, koja je već bila skrenula pažnju na sebe zbog milionskih poslova koje dobija od vojvođanskih opština za spaljivanje i zbrinjavanje otpada životinjskog porekla. 
 
Šimpraga ubrzo nakon toga podnosi ostavku na javnu funkciju u Opštinskom veću, a Eko-vet plus sa tridesetdvogodišnjakom na čelu nastavilo je milionsku saradnju sa JKP Graditelj iz Srbobrana. Ipak, Agencija u ovom slučaju nije utvrdila sukob interesa, s obzirom na to da Šimpraga u momentu kada je njegova firma sklapala ugovor sa javnim komunalnim preduzećem, nije obavljao javnu funkciju u ovoj južnobačkoj opštini.
 
  
 
Mladi kadar SNS nije se dugo zadržao u ovom preduzeću, tek nekoliko meseci, ali je Eko-vet plus nastavio uspešno višemilionsko poslovanje sa vojvođanskim opštinama. 
 
Šimpraga je, dok je obavljao javnu funkciju 2018. godine, prijavio svoju imovinu tada Agenciji za borbu protiv korupcije, navodeći da poseduje dva stana (45 i 42 kvadratna metra), kao i manji poslovni prostor, a sve nekretnine je stekao kupovinom.
 
Umesto Milene Čanković VDP "Galovica" vodiće Jovica Gagrica, koji takođe ima iskustva u vođenju javnih preduzeća, s obzirom na to da je bio na čelu JKP "Čistoća" iz Stare Pazove, a bio je i direktor RTV "Stara Pazova". Osim ovih bivših funkcija, vodi i privatnu kompaniju G-Graf. 
 
Prema poslednjem izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, iz 2019. godine, u posedu ima njivu, manji poslovni prostor, dok deli vlasništvo nad dve kuće od 200 kvadratnih metara, koje je stekao nasledstvom. Na isti način je došao i u posed pola njive. Vozi "škodu superb" iz 2017. godine, koju je kupio. 
 
Ognjen Vasiljević, koji postaje novi direktor VDP "Severna Bačka" u Subotici, svoje radno iskustvo je sticao u Vrbasu. Na direktorsku funkciju u vodoprivrednom društvu Vasiljević odlazi sa mesta direktora Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović". Vasiljević je bio i direktor Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu Opštine Vrbas, dok je pre toga bio v. d. direktora Javnog preduzeća "Vrbas".
 
Poslednji od novih direktora je Danilo Krtinić, koji je do sada radio kao pomoćnik direktora za tehničke poslove u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" u Somboru. Krtinić postaje direktor VDP "Bačka" u Vrbasu, što znači da će raditi u struci, s obzirom na to da je reč o diplomiranom inženjeru, profilisanom za hidrogradnju.
 
Zavisnost od Voda Vojvodine
 
Sva ova preduzeća blisko sarađuju sa Vodama Vojvodine, u kojem je krajem prošle godine direktor postao Srđan Kružević. Vodoprivredna društva Bačka, Severna Bačka, Gornji Banat i Galovica sarađuju sa Vodama Vojvodine u tolikoj meri da bi se moglo reći da ih preduzeće sa sedištem u Novom Sadu finansira. Analiza 021.rs pokazala je da su ova preduzeća proteklih godina poslove dobijala mahom od Voda Vojvodine, a često su se na tenderima javljali kao jedini ponuđači.
 
Samo u periodu od dve godine, 2018. i 2019, Vode Vojvodine su ovim preduzećima dodelile četrdesetak ugovora čija vrednost prevazilazi 800 miliona dinara. 
 
Ovo će biti prilika za saradnju pojedinih naprednjačkih kadrova koji se od ranije poznaju. Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) ranije je dovodio u vezu Srđana Kruževića i Todora Šimpragu preko preduzeća Eko-vet plus, a da se dvojica poznaju može se vidi i na fotografijama sa obeležavanja stranačke slave u Srbobranu.
 
Podsetimo, promene su se dogodile i unutar Voda Vojvodine, s obzirom na to da je smenjen izvršni direktor i gotovo svi pomoćnici. Posao se našao i za novopečenu narodnu poslanicu, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.
  • Vrbašanin

    14.02.2021 14:51
    Ognjen Vasiljević zvani Šerpa ( nadimak sve govori). Dečko bio vozač autobusa. Ali preko SNS mic po mic direktor 3 javna preduzeća u VS. Tuga jad i čemer.
  • Dno

    10.02.2021 15:48
    Vrbas haos
    Ognjen Vasiljevic ide od preduzeca do preduzeca i potpisuje ono sto drugi nece. Karijeru je zapoceo kao vozac gradskog autobusa, preko veze.
  • Svega

    21.01.2021 17:26
    Ne znam ko je sve tu gori,ovi sto misle da su njihova deca bogom dana da se zaposle u Vodama,jer roditelj tu vec radi,ili je radio,ili ovi drugi sto zaposljavaju ljude koji nemaju ni najelementarnija znanja o poslu koji treba da rade.Verovatno se hvale kod kuce kako rade u novosadskom Vodovodu,jer nisu bas ni najsigurniji gde uopste rade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina