U Vojvodini nedovoljno senzora koji pokazuju zagađenje u realnom vremenu, u februaru saznajemo šta smo udisali u decembru

Pokrivenost Vojvodine senzorima za merenje zagađenja je mala, a naročit problem predstavlja i to što većina senzora ne pokazuje nivo zagađenja u realnom vremenu.
U Vojvodini nedovoljno senzora koji pokazuju zagađenje u realnom vremenu, u februaru saznajemo šta smo udisali u decembru
Foto: 021.rs
Tako, na primer, u pojedinim gradovima i sada, na ulasku u drugu polovinu februara, ne znamo kakvog kvaliteta je bio vazduh u decembru, pojašnjava za 021 Jovan Čabrilo iz VojvodinaMeteo.
 
"To je prosto nedopustivo. Šta nama znači da dva meseca kasnije saznamo šta smo udicali u decembru? Fokus nadležnih organa treba da bude na tome da se postavi veći broj automatskih stanica, tako da možemo da pratimo zagađenje u realnom vremenu kako bi građani bili alarmirani da u slučaju povećanog zagađenja ne izlaze napolje i pozatvaraju prozore", kaže Čabrilo. 
 
Kako navodi, veći deo Bačke uopšte nije pokriven senzorima, a sličan problem postoji i u Sremu. Zato su se građani i građanske inicijative organizovale da postave sopstvene senzore. Ova merenja ne ulaze u zvaničnu statistiku, ali kako objašnjava Čabrilo, ona služe kao podstrek odgovornim institucijama u potrazi za nekim odživim rešenjem problema zagađenja vazduha, kao i da ukažu na postojanje probleme kako bi oni uspostavili kontinuirana merenja sa sertifikovanim senzorima. 
 
"Pošto su institucije dosta spore u sprovođenju toga, svakako je cilj građanskih merenja koja su sasvim solidna u pokazivanju da li je vazduh zagađen ili ne u određenom delu dana, da obaveste određene osetljive grupe poput hroničnih bolesnika i astmatičara da je vazduh možda štetan za njih", kaže sagovornik 021. 
 
Zvanična merenja su sertifikovana i kao takva se smatraju jedinim sigurnim. Međutim, kako kaže Čabrilo, praćenjem "građanskih senzora" ustanovili su da oni zaista pružaju relativno tačne podatke.
 
A ti podaci su, često, poražavajući.
 
"Granična vrednost PM čestica je 50 mikrograma po metru kubnom, već od 50 do 100 mikrograma je prekoračena vrednost, a mi često beležimo na teritoriji cele Vojvodine koncentracije koje su veće od 150 mikrograma po metru kubnom, što je dakle tri puta više od neke dozvoljene granice i samim tim zaista opasno", navodi naš sagovornik.
 
Najveći zagađivači u Srbiji su, kaže, termoelektrane i toplane koje koriste fosilna goriva, kao i individualna ložišta, dok saobraćaj, u zavisnosti od gustine, uzima deset odsto učešća u ukupnom zagađenju vazduha. 
 
Inače, prema novoj Analizi uspešnosti fiskalnih instrumenata u smanjenju zagađenja, zagađenje vazduha u Srbiji je i do 20 puta veće nego u zemljama Evropske unije, pokazuju podaci koje je juče objavio NALED.
  • Dejan

    11.02.2021 10:49
    Dil
    Sad trenutno duva jak vetar, sta mislite da li rade filteri u rafineriji u pancevu, beocin cementara, obrenovac te to ? Zato se i ne sade drva da bi vetar sto jace duvao i odneo nekom sve to dalje !!
  • Čvarkova

    10.02.2021 15:18
    Bezrad
    Gospoda u Institutu samo neka na vreme dobijaju platu!Lezi lebe !
  • Симеон

    10.02.2021 14:29
    Увати ме за . . . . и сакај
    Да у граду не може да се дише је чињеница као и то да никоме не пада да ПОСАДИ ДРВО на сваком слободном педљу земље!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina