FOTO: Nastavlja se seča fruškogorskih šuma, građani ponovo protestovali

Grupa građana iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" protestovala je danas na raskrsnici kod odmorišta Osovlje na Fruškoj gori, zbog prekomerne seče šume, kao i propusta koji se dešavaju pri seči i transportu drva.
FOTO: Nastavlja se seča fruškogorskih šuma, građani ponovo protestovali
Foto: 021.rs
Nakon višesatnog utovara nove količine, na poziv okupljenih došao je šumarski i lovni inspektor koji je privremeno obustavio utovar stabala zbog određenih propusta.
 
Aktivisti su došli, kako sami kažu, zbog dojave koju su dobili, a koja se tiče seče šuma za koju kažu da nije u skladu sa zakonom. 
 
 
Pored same raskrsnice na Osovlju nalazilo se četiri velike gomile posečenih stabala, spremnih za transport. Od ove četiri gomile, dve su bile obeležene potrebnim pločicama sa oznakom kvaliteta i vlasništva, a na njima je pisalo "Eparhija sremska", ali stabla sa druge dve gomile koje su privatni prevoznici utovarali nisu bila obeležena na zakonom propisan način, uverio se naš reporter. Osim toga, u vremenskom rasponu od tri sata prošlo je pet kamiona koji su takođe odnosili stabla sa nekih drugih lokaliteta na Fruškoj gori.
 
Na poziv okupljenih građana prvo je na pomenutu lokaciju došla policija iz Beočina, da bi posle shvativši da oni nisu nadležni za taj rejon pozvali svoje kolege iz Iriga. Osim legitimisanja okupljenih policija nije reagovala, pa su aktivisti pozvali šumarskog i lovačkog inspektora. Posle 45 minuta inspektor je došao i ustanovio da pomenuta stabla nisu obeležena na zakonom propisan način, te je naložio radnicima da sa utovarom i prestanu.
 
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" za 021.rs kaže da je u momentu kada je shvatila da je u toku nelegalni utovar odlučila da pozove rukovodioca čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora", koji je odbio da izađe na teren.
 
"Zatekli smo utovar većeg broja drvnih sortimenata, a oni nisu bili označeni ni šumarskim čekićem, ni pločicama koje označavaju kvalitet samog drveta. Shvatili smo da se događa nešto sumnjivo i da je u toku nelegalni utovar, pa smo odlučili da pozovemo čuvara prirode koji nije hteo da izađe na teren. Bili smo primorani da pozovemo policiju i šumarskog i lovnog inspektora. Moram da napomenem da je ovo prvi put u istoriji JP "Nacionalni park Fruška gora" da je inspektor izašao na poziv građana", tvrdi Dragana.
 
Ona navodi da su pomenute šume u vlasništvu Eparhije sremske, koja uzima profit od seče i prodaje stabala, a pritom je oslobođena od bilo kakvog poreza. Arsić dodaje da ako se šume seku onda to mora biti u funkciji održavanja vitalnosti istih ili u funkciji održavanja šumskih staza za korisnike, a ne da bude komercijalna seča u svrhe drvno-prerađivačke industrije, te smatra i da loša zakonska regulativa omogućava da se ovo dešava. 
 
Rukovodilac čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora", u čijoj je nadležnosti i područje na kojem se ilegalni utovar desio nije želeo da priča za 021.rs
 
Podsetimo, krajem septembra prošle godine jedan od privatnih preduzetnika kojeg su takođe unajmili iz Eparhije sremske kažnjen je sa 250.000 dinara za bespravnu seču šume. Tada Eparhija sremska i "Nacionalni park Fruška gora" nisu sankcionisani.
  • NeleNS021

    04.05.2021 09:26
    Seca drva Srbija
    Uzaludne su sve price na ovakvim mestima jer nemaju apsolutno nikakav efekat na izvrsioce.Potrebno je oformiti sajt gde bi se ukljucila kompletna Srbija jer je evidentno da su ugrozeni citavi ekosistemi u Srbiji sto je svima i jasno.Ovo pisem kao neko ko je prirodnjak,volim pecanje i u nasim vodama zbog istih radnji vise nema Kecige,Jesetre,Beluge,Sraca,Jegulje,Linjaka,Zlatnog Karasa,a uvezene su strane vrste koje unistavaju ono sto je ostalo.Potez Sodros-Kamenjar bio je bogat sa Crvenom vrbom,Hrastom,Jasenom i autotohnim Brestom.Crvene vrbe/zakonom zasticena vrsta/ ima jos malo sve ostalo je iseceno i sada je na tom potezu kiselo drvo preuzelo primat plus je dozvoljena i gradnja privremenih vikendica.Ovo je indentican scenario koji se uveliko desava na Fruskoj Gori i samo ozbiljan pristup i angazovanje sto vise ljudi moze se amortizivati,a potom i zaustaviti ovo sto se desava sa summa i vodama u Srbiji.
  • Šokiran

    03.03.2021 19:07
    ....mislite o tome
    Dolazi zima....
  • Marta

    03.03.2021 17:19
    Ha!
    Vladika Sremski ima samo jedan simbol kojem se moli. €€€€€€€

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti