Kazna za seču na Fruškoj gori: Eparhija sremska i Nacionalni park za sad netaknuti, kažnjen samo preduzetnik

Iako je prošle nedelje kažnjen preduzetnik B. B. iz Žarkovaca zbog seče šume na zaštićenom lokalitetu Nacionalnog parka "Fruška gora", oni koji su sklopili ugovor sa njim, za sada, prošli su bez posledica, saznaje 021.rs.
Kazna za seču na Fruškoj gori: Eparhija sremska i Nacionalni park za sad netaknuti, kažnjen samo preduzetnik
Foto: 021.rs
Prekršajne prijave u ovom slučaju podnete su i protiv odgovornog lica u Eparhiji sremskoj i odgovornog lica u Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora". Eparhija sremska vlasnik je ovog dela šume i kao takva nosilac rešenja o uslovima o zaštiti prirode, dok bi odgovorna lica u Nacionalnom parku trebalo da se staraju da ne dolazi do nelegalne seče šume, naročito u delu koji je pod zaštitom, a ovaj deo to jeste, i to pod prvim stepenom zaštite i kao takav spada u samo tri odsto parka. 
 
Do sada je, navode za 021.rs u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, pristigla presuda samo protiv odgovornog lica u pravnom licu "Lipovača", dok su dva ostala postupka u toku.
 
"Pokrajinski sekretarijat nema informaciju da je bilo koji od ova dva postupka obustavljen", navode u odgovoru za 021.
 
Kao pre godinu dana i sada je zatražen komentar od Eparhije na prekršajnu prijavu, ali je odgovor ponovo izostao.
 
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", koji je i podneo prijavu inspekciji za ovu seču, kaže za 021.rs da je dobro što je preduzetnik kažnjen i što su podnete prijave protiv svih, ali da se mora insistirati na tome da svi odgovorni budu sankcionisani. 
 
"Dobro je što su podnete prijave protiv svih, ali upitno je zašto još uvek nije sankcionisan upravljač nacionalnim parkom, znači javno preduzeće i zašto nije sankcionisana Eparhija sremska kao vlasnik te površine unutar nacionalnog parka. Tim pre je upitno zato što Zakon o zaštiti prirode navodi obavezu upravljača da kontroliše kompletno područje nacionalnog parka", ističe Arsić. 
 
Objašnjava da je u pitanju površina pod prvim stepenom zaštite, što znači da je bilo neophodno da "čuvari prirode budu budni" i da prate dešavanja, s obzirom na to da je seča dugo trajala 
 
"Posečeno je mnogo stabala hrasta sladuna. To su stari hrastovi velike debljine i velike komercijalne vrednosti. Oni (čuvari prirode) su takođe odgovorni da jasno označe tu zonu režima prvog stepena zaštite, a ni to nije bilo urađeno kako treba. Takođe, Eparhija sremska po zakonu o šumama ima stručno lice, to je njihov šumarski inženjer koji je takođe odgovorno lice u smislu nadzora svih seča koje izvodi firma sa kojom je Eparhija sklopila ugovor. Tu ima više propusta", navodi sagovornica 021.rs.
 
Dodaje i da, budući da kazna izostaje, seča traje u kontinuitetu i da je Eparhija sremska sada unajmila novu firmu umesto ove koja je kažnjena da seče šumu u okolini Rakovca.
 
Podsetimo, kako je prošle nedelje objavio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio je B. B. iz Žarkovaca novčanom kaznom od 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku "Fruška gora".
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom 15. jula 2019. godine da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu Ravni breg, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka "Fruška gora", kao i da je izvršena oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.
  • need for speed

    06.10.2020 09:28
    @зато
    Samo grešni.
  • iguman

    05.10.2020 22:51
    To
    sto spc sece sumu, hoce samo da prikupi pare za lecenje devocice Lane.
    Ako cemo se zajebavati.
    More ...
  • зато

    05.10.2020 21:05
    што се сви боје Цркве и Бога.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.