Zatraženo da hrvatski postane službeni jezik u celoj Vojvodini, LSV dao podršku

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasna Vojnić, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u Vojvodini.
Zatraženo da hrvatski postane službeni jezik u celoj Vojvodini, LSV dao podršku
Foto: Pixabay
I to u Somboru, Apatinu i Baču, kao i na području cele Vojvodine.
 
Ona je taj zatev uputila predsedniku Aleksandru Vučiću na osnovu, kako navodi, presedana koji je napravljen sa uvođenjem "bunjevačkog jezika" u Subotici, saopštilo je Hrvatsko nacionalno veće.
 
Kako je se navodi, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu gde god postoji mogućnost primene istih "afirmativnih mera" i principa pozitivne diskriminacije.
 
Zahtev je, osim predsedniku Srbije, upućen i Gradu Somboru i opštinama Apatin i Bač.
 
LSV: Sprovesti odluku o hrvatskom kao službenom jeziku 
 
Pokrajinski i državni organi u najkraćem mogućem roku treba da sprovedu odredbe Ustava Srbije i Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine koje se odnose na službenu upotrebu hrvatskog jezika u Vojvodini, smatra Liga socijaldemokrata Vojvodine.
 
Kako navode ligaši, uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu od početka je nailazilo na velike prepreke. 
 
"Treba podsetiti da je Skupština Vojvodine, uz predsedavanje Nenada Čanka, još 2002. godine donela odluku da je i hrvatski jezik u službenoj upotrebi u radu Skupštine. Nažalost, ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju se u celosti. Pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika ne sme se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili opštinama, nego je potrebno u potpunosti sprovesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu upotrebu hrvatskog jezika na celoj teritoriji pokrajine", navodi liga.
 
Ova stranka dodaje da je jasno da su nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne i da pokušavaju da ustanove praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda, pa je baš iz tog razloga potrebno snažno insistirati na sprovođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica.
 
"Vojvodina je vekovima bila mesto susreta i zajedničkog života pripadnika velikog broja nacija", zaključuje LSV.

Komentari 131

  • Vladimir

    11.03.2021 23:45
    Zanima me definicija bunjevackog jezika i kako se on razlikuje od novostokavskog (zapadnog) jezika. Takodje me zanima koliko jezika se raskolilo iz srpskog i hrvatskog jezika. Stizemo li do trocifrenog?
  • Doktor

    09.03.2021 21:55
    Drzava
    A kada će Vojvodina biti slobodna država?!
  • VladaN

    09.03.2021 21:31
    Taj bar...
    ...nekako zvuči za razliku od oklen vokabulara. No, Vojvodina je bila i ostala bar za domaće multiluluralna, tako da sve treba staviti u službenu upotrebu, čak i “ oklen” jezik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.