Jeleni iz Vojvodine prebačeni u šume centralne Srbije

Jeleni iz lovišta "Vojvodinašuma" uspešno su preseljeni u šume centralne Srbije nakon nekoliko meseci ovog procesa.
Reč je o običnom jelenu koji nije dovoljno zastupljen u šumama centralne Srbije, ali je situacija bolja u Vojvodini. 
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019. godine, procenjena brojnost jelena u Srbiji je nešto manja od 6.200, a u centralnoj Srbiji, uprkos dobrim prirodnim i stanišnim uslovima, matični fondovi su samo oko 1.200 životinja, poručuju u "Vojvodinašumama". 
 
Na području Vojvodine brojno stanje značajno je bolje - matični fondovi jelena su oko 5.000 životinja, a od tog broja skoro 4.000 jelena su u lovištima posebne namene "Vojvodinašuma".
 
"Obični jelen je sastavni deo ukupnog biodiverziteta Srbije. Jelen ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme i bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu. Zato je veoma važno ponovno naseljavanje i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena iz genetski stabilnih i zdravih populacija iz drugih područja. To je dug, kompleksan, skup i neizvestan proces", poručuju u ovom preduzeću.
 
"Vojvodinašume" su partner u nacionalnom projektu Uprave za šume Srbije "Srbdeer", koji se odnosi na ponovno naseljavanje običnog jelena u lovišta na područje centralne Srbije. Iz svojih uzgajališta jelena, "Plavna" i "Kozara", u 2020. godini su lovištima u centralnoj Srbiji isporučene 24 jedinke običnog jelena, a u 2021. godini je isporučeno 76 tih životinja u odnosu polova 1:1. 
 
Za dve godine je selektovano, uhvaćeno, uspešno transportovano do jelenskih prihvatilišta i naseljeno na području centralne Srbije 100 jedinki običnog jelena iz lovišta "Vojvodinašuma". U 2020. i 2021. godini jedinke običnog jelena su sa uspehom naseljavana iz Vojvodine na područje Tare, Zlatibora, Kopaonika, Zlatara, Kopaonika i Homoljskih planina.
 
"U 2022. godini je u planu da se nastavi sa isporukama, uz dalje povećanje broja jelena za isporuku. Očekujemo da u 2022. godini isporučimo novih 100 životinja. Osim iz postojećih uzgajališta u lovištima 'Kozara' i 'Plavna', planira se izgradnja lovno-uzgojnih objekata (hvataljki za krupnu divljač) u lovištima 'Apatinski rit', 'Vršačke planine', 'Deliblatska peščara', 'Karakuša' i 'Bosutske šume'", poručuju u preduzeću.
  • Sremac

    20.01.2022 09:49
    S
    A vidi ovih autonomasa, botine
  • Haha

    06.04.2021 19:19
    E moji laloši
    Jel stvarno da se odma da srdite? Evo hoće li biti bolje ako vam kažem da smo im poslali..."fine" jelene ;)
  • G pen

    06.04.2021 19:13
    Au, ala gedzovani odvlace. Nije ni cudo sto su se svi razbezali od srbije. Inace, prilikom jednog izleta do Temisvara kroz prozor autobusa sam video srndaca kako skace kroz polja. Sto znaci da u Rumuniji moze a u Vojvodini ne moze. Pa sram vas bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina