DZVM reagovao zbog moguće privatizacije distribucije vode za piće u Adi

Opštinski odbor Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara u Adi kritikovao je odluku da se u ovom mestu "privatizuje" distribucija vode za piće zajedno sa budućom fabrikom vode i vodovodnom mrežom.
DZVM reagovao zbog moguće privatizacije distribucije vode za piće u Adi
Foto: 021.rs
"Zvanično bi to bilo u okviru javno-privatnog partnerstva (JPP), ali je i vrapcima na grani jasno da to u praksi znači privatizaciju kompletnog vodosnabdevanja građana pijaćom vodom. Mišljenja smo da se ovakva privatizacija ne sme dozvoliti jer je voda za piće javno dobro i strateški resurs čije će prebacivanje u ruke privatne firme dovesti građane u podređen položaj i predstavlja tipičan primer neoliberalnog ekonomskog kolonijalizma", navodi se u saopštenju za javnost, koje prenosi Magločistač.
 
Iz DZVM-a navode da se u Srbiji ovakva "ulaganja" vrše uz izdavanje prava na distribuciju pijaće vode na minimum trideset godina, da za obične građane to znači višestruko povećanje cena vode za piće, dok se kvalitet pruženih usluga ne poboljšava.
 
"Kao opomena za loše funkcionisanje ovakvog i sličnih modela može da nam posluži iskustvo Mađarske iz devedesetih godina prošlog veka, kada su lokalne samouprave prepustile privatnim firmama ovu komunalnu delatnost, da bi je već narednih godina vraćali u svoju nadležnost, plaćajući pri tome iz svojih budžeta višestruke iznose", napominju iz ove stranke.
 
Odbor Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara u Adi smatra da bi se ova pogrešna odluka mogla izbeći pregrupisavanjem budžetskih sredstava, sredstava mesnog samodoprinosa, konkurisanjem za sredstva iz republičkog i pokrajinskog budžeta, te povlačenjem sredstava iz EU za ovakve namene.
 
"Izostanak ovakvih projekata za nas samo potvrđuje da SNS-SVM koalicija na vlasti u opštini Ada nema kapaciteta ni znanja za obavljanje osnovnih zadataka lokalne samouprave i da nema dugoročnu viziju razvoja opštine Ada", zaključuje se na kraju.
  • Банатмен

    20.08.2021 10:51
    Северни и Средњи Банат
    Isti problem. Treći protest „Zrenjanin je žedan“, video izveštaj [5 min.]
    https://www.youtube.com/watch?v=EwKaVBvYf-g
  • Банатмен

    20.08.2021 10:19
    Регионално водоснабдевање
    Приватизација воде је шишање оваца.
    Техничко решење за Северни Банат постоји и овде је подсетник.
    “Концепт регионалног водоводног система Дубовац-Зрењанин-Кикинда:
    • Захватање подземне воде са подручја Ковин-Дубовац,
    • Након прераде вода се дистрибуира ка општинским центрима.
    За овакав концепт разматрано је више варијанти… до 2030. године.”
    Извор: https://www.jcerni.rs/wp-content/uploads/2018/12/godisnjak_06_sr.pdf

    Исплати се учити на туђим грешкама. Зрењанинци суботом протествују због мућки с водом.
    https://www.danas.rs/ekonomija/erste-banka-pokrece-prodaju-zrenjaninske-fabrike-vode/
  • Sremac 2

    20.08.2021 07:40
    Replika sremac
    Poštovani,
    davno su, a da se ne objavljuje odradili ogroman posao sa vodom.
    Rosa više nije u našem vlasništvu već multinacionalne korporocije sa zapada. Tačnije onaj čistiji izvor kvalitetne vode a drugi je ....neizvestan pa ne bih o tome.
    Knjaz Miloš, Mivela i mnogi drugi su u privatnom vlasništvu državljana susednih nam država.
    Dakle, mi svoju vodu, život prodajemo, a Slovenci na Referendumu NISU DALI JANŠI da privatizuje izvore pitke vode.
    Bravo Janezi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.