Šabić: Sraman odnos državnih organa prema tretmanu radnika na gradilištu Linglonga

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je kao "bukvalno sraman" odnos nadležnih prema "očiglednom višestruko nezakonitom i krajnje nehumanom tretmanu radnika od strane poslodavaca" na gradilištu Linglonga.
Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, u pisanoj izjavi je ukazao da je takav tretman tih radnika "skoro ropski".
On je naveo da je dužnost državnih organa da na takve stvari reaguju, te ukazao da oni imaju obavezu da obezbede primenu domaćih zakona na celoj teritoriji Srbije.
Prema njegovim rečima, nedopustivio je da "zatvaraju oči" nad kršenjem zakona i da imaju "servilan odnos" prema bilo kom stranom investitoru.
 
"Uznemiravajuće je da se prećutno toleriše nastojanje da se, nakon što su informacije o kršenju ljudskih prava i zakona dospele u javnost, stvar pokuša zataškati tako što će privatna obezbeđenja u famoznim crnim džipovima sprečavati radnike da govore, a medije da kontaktiraju radnike i izveštavaju o situaciji", rekao je on.
 
Šabić smatra i da "činjenice, sa kojima je javnost već upoznata, nesporno ukazuju na višestruko kršenje propisa o radu što, kako je naveo, "kao minimalno normalnu reakciju podrazumeva neodložnu intervenciju Ministarstva za rad i zapošljavanje, odnosno Insprektorata za rad".
 
On je naveo i da je "odavno bilo neophodno" da se sprovede ozbiljan nadzor, preduzmu odgovarajuće mere i o svemu obavesti javnost.
 
"Ali činjenice daju i više nego dovoljno osnova i za intervenciju javnog tužilaštva koja je uprkos tome takođe izostala", rekao je Šabić.
 
Upozorio je na moguće posledice izostanka reakcije nadležnih.
 
"Ako se reakcije nadležnih svedu na samo formalne, a prave, adekvatne reakcije i dalje izostanu, što je verovatno, biće to dodatni doprinos i daljem urušavanju pravnog poretka Srbije i daljem srozavanju njenog međunarodnog ugleda", rekao je on.
Nekoliko nevladih organizacija iz Zrenjanina upoznalo je javnost sa time da radnici žive u nehumanim uslovima, a posle informacija o tome u medijima, radnike su posetili predstavnici udruženja A11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima.
  • Advokat Ulemek

    17.11.2021 22:55
    Đe je Velja Nevolja kad nam treba da fantomski nestanu problematični.. ovaj, problemi.
  • Marko stankov

    17.11.2021 15:39
    Dje je Brnaba
    Ma dici CE se narod protiv ugnjetavanja…A Brnaba cuti sad….I sef joj
  • pawlle

    17.11.2021 13:04
    sabicu, ovo ste im vi omogucili ,ovako se odnose i prema nasim radnicima,unistili ste drzavu,nema sudstva.................

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina