Pokrajinski ombudsman: Sve više prijava seksualnog nasilja nad decom, moramo da menjamo društvo

Ukupno 175 prijava silovanja, obljube, podvođenja i drugih oblika seksualnog nasilja bilo je u Vojvodini za četiri godine - najčešće žrtve su deca, upozorava Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman.
Pokrajinski ombudsman: Sve više prijava seksualnog nasilja nad decom, moramo da menjamo društvo
Foto: Pixabay

Takođe, aktuelno istraživanje Ombudsmana APV pokazuje da prosvetni radnici u najvećem broju ne mogu za sebe da kažu da su stručni u uočavanju zlostavljanog deteta.

Od 1.203 prosvetna radnika s kojima su stručnjaci ovog organa razgovarali, tek oko 16 odsto je navelo da su obučavani u oblasti zaštite dece od seksualnog zlostavljanja, a manje od četiri odsto navelo je da smatra da je u potpunosti kompetentno da prepozna znake potencijalno seksualno zlostavljanog deteta.

"Pokrajinski zaštitnik građana uočio je da je tokom 2020. godine uvećan broj slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece od strane odraslih, pre svega roditelja i staratelja dece, a posebno je seksualno nasilje prisutnije među svim oblicima najgrubljeg kršenja prava deteta. Od ukupnog, dve trećine broja medijskih napisa koje ombudsman prati, u 2019. godini odnosilo se na vršnjačko nasilje, dok je u prvoj polovini 2020. godine 84 odsto napisa bilo u vezi sa nasiljem prema deci od strane odrasle osobe. Period izolacije i škole na daljinu učinio je vidljivijim nasilje u porodici prema deci – od 16. marta do 6. maja 2020. godine 91 odsto slučajeva medijskog izveštavanja govori da su nasilje počinile odrasle osobe bliske ili poznate detetu", navode stručnjaci Pokrajinskog zaštitnika građana.
 
I ove godine se nastavlja rast broja predmeta seksualnog zlostavljanja dece, zaključuje Ombudsman APV.
 
"Preliminarnom analizom podataka prikupljenih prvenstveno od obrazovno-vaspitnih ustanova, prosvetnih radnika i nadležnih tužilaštva, Pokrajinski zaštitnik građana utvrdio je da vrlo mali broj slučajeva seksualnog zlostavljanja dece bude otkriven i da je izvesno da, u ovom trenutku, ne možemo govoriti o dovoljno dobroj zaštiti dece od seksualnog nasilja što potvrđuje podatke iz drugih istraživanja i prakse koji govore o tome da je seksualno nasilje tabu, da žrtve u 90 odsto slučajeva ćute i tek mali broj slučajeva seksualnog zlostavljanja bude prijavljen nadležnim institucijama", skreće pažnju ovaj pokrajinski organ.
 
Ombudsman APV upozorava da je seksualno nasilje rodno zasnovano i duboko ukorenjeno u autoritarnim stavovima i vrednostima društva koji očekuje od deteta da bezuslovno poštuje autoritet odraslih samo zato što su u ulozi staratelja, nastavnika, trenera ili lekara. Da smo u ovakvoj situaciji kao društvo još je tužnije budući da je Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija, koju je Srbija ratifikovala i mora da poštuje, u primeni u svetu već 32 godine.
 
"Konvencija prepoznaje da je za zdrav razvoj ličnosti i dobrobit deteta neophodno da se prema detetu odnosimo s jednakim uvažavanjem i poštovanjem kao što očekujemo da se ono ponaša prema odraslima i vršnjacima. Zdrav i snažan osećaj vrednosti sebe dete izgrađuje kroz poštovanje njegovih ličnih granica, a to je jedino moguće u odnosu u kojem se dete oseća prepoznato, viđeno, uvaženo i sigurno. Svaki odnos u kojem odrasli teži da svoj autoritet gradi isključivo na osnovu pozicije moći koji u odnosu na dete nedvosmisleno ima, preti da naruši lično dostojanstvo i integritet deteta, a time otvara prostor za različite mogućnosti zloupotrebe i nasilja prema deci. Da bismo prekinuli tišinu i ćutanje, neophodno je da menjamo društvene i kulturne obrasce i prakse kojima narušavamo osećaj poverenja dece u odrasle i u institucije", poručuju stručnjaci Pokrajinskog zaštitnika građana.
 
Danas, 18. novembra je Evropski dan zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, a uspostavljen je 2015. godine. Prate ga još dva značajna datuma - 19. novembar je Svetski dan prevencije zlostavljanja dece, a 20. novembar je Međunarodni dan deteta.
 
O nasilju nad decom 021.rs je pisao nedavno - saznajte više o tome OVDE. Takođe, 021.rs je nedavno pisao o seksualnom nasilju i nepoverenju sistema i društva prema žrtvama, a o tome čitajte OVDE.
  • Jovan

    22.02.2022 16:41
    Koliko prijava je lazno? 90-95% sta mislite!?

    Omiljena optuzba kako bi se roditelj, najcesce otac, uklonio iz detetovog zivota. Dok prodju sudovi dete odraste i zaboravi da ima i tatu. Zlocin, ali ne samo prema deci.

    Nije to tako jednostavno kako izgleda.
  • Vule

    19.11.2021 10:26
    A otkud ombudsmanu nadleznost sa menja drustvo, i zasto se on ne bavi svojim poslom za koji prima platu?
  • Pravdoljub

    18.11.2021 15:35
    Društvo slika vlasti
    "...moramo da menjamo društvo.."
    - Ne, nego PRVO moramo da menjamo vlast. Kada na odn. u vlasti budu bili normalni, moralni i odgovorni ljudi, i celo društvo će biti takvo. Stanje društva je slika stanja vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".