Krivične prijave protiv odgovornih u Linglongu i kineskoj kompaniji zbog vijetnamskih radnika

A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je dve krivične prijave i još podnesaka zbog situacije u kojoj su vijetnamski radnici u Zrenjaninu.

U inicijativi su napravili novi potez u, kako naglašavaju, svetlu zabrinjavajućeg odsustva reakcije nadležnih državnih organa prema pitanju više od četiri stotine radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu.

Podnete su dve krivične prijave - protiv odgovornih lica u "China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction" sa ogrankom u Beogradu i protiv "Linglong International Europe" u Zrenjaninu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo povreda prava na štrajk.

"Kao što je javnost već upoznata, brojne odredbe ugovora o radu su sporne sa aspekta propisa kojima su regulisani radni odnosi u Srbiji. Međutim, ugovor o radu koji su radnici iz Vijetnama zaključivali sa kompanijom koja je podizvođač radova na izgradnji fabrike guma 'Linglong' propisuje da poslodavac može odmah raskinuti ugovor između ostalog i zbog učestvovanja radnika u sindikalnim aktivnostima, te da u tom slučaju oni moraju sami da snose troškove povratka u Vijetnam. Ističemo i da je jedan od zaposlenih vijetnamskih radnika izbačen iz smeštaja bez pasoša nakon što je u javnosti otkrio uslove u kojima on i ostalih četiri stotine radnika iz Vijetnama žive i rade", podsećaju u A 11.
 
Stručnjaci Inicijative smatraju da i te kako postoje osnovi sumnje da su dve firme i njihovi rukovodioci počinili krivična dela. Osim toga, zbog sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode putem ograničenja slobode kretanja tridesetak radnika iz Vijetnama podneta je još jedna krivična prijava protiv odgovornog lica u "Linglong International Europe".
 
"Naime, nakon javnog objavljivanja uslova u kojima su se nalazili radnici i nadzora pojedinih državnih organa, došlo je do premeštaja većine radnika na nekoliko lokacija. U konkretnom slučaju radi se o jednoj grupi radnika koji su trenutno smešteni u privatnom stambenom objektu u Ečkoj. Od trenutka kada su radnici smešteni u pomenuti objekat, angažovani su i pripadnici privatnog obezbeđenja 'Patrol 023' koji čuvaju objekat i ne dozvoljavaju radnicima da isti napuste, osim kada ih odvoze i dovoze na posao. Ovakvo postupanje, prema prikupljenim informacijama, trajalo je najmanje nekoliko dana. Zbog toga postoje osnovi sumnje da je 'Linglong' odnosno odgovorno lice, izvršilo krivično delo protivpravno lišenje slobode. Takođe, protiv odgovornog lica u 'Linglong' Zrenjanin podnete su i prijave komunalnoj miliciji zbog kršenja propisa o komunalnim delatnostima i korišćenju površina u javnoj nameni", poručuju u A 11.
 
Zaštitnik građana je od ove inicijative dobio i hitan signal da treba da pokrene sopstvenu kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada Nacionalne službe za zapošljavanje u postupku izdavanja radnih dozvola za radnike iz Vijetnama. 
 
"Podsećamo sve nadležne organe da je neophodno da hitno preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako bi odgovorili na ozbiljne indicije o teškim kršenjima ljudskih prava radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma 'Linglong' u Zrenjaninu", zaključuju u A 11.
 
Detaljnije o situaciji u kojoj su vijetnamski radnici čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".